Expansiunea masei monetare printr-o injecţie de lichiditate din partea Băncii Centrale Europene, ieşirea Greciei din Zona euro şi formarea unui nou bloc monetar sunt cele patru scenarii posibile luate în calcul de către specialiştii de la PricewaterhouseCoopers. Raportul analizează impactul fiecărui scenariu asupra Zonei euro în ceea ce priveşte nivelul prognozat al inflaţiei şi creşterea Produsului Intern Brut în perioada 2012-2016.

22539-euro.jpg1.      Primul scenariu - Expansiunea masei monetare: Băncii Centrale Europene i se permite să injecteze lichiditate în sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitată, ratele dobânzilor sunt menţinute la un nivel scăzut pe termen scurt, dar inflaţia va depăşi ţinta de 2%, în vreme ce moneda euro se va deprecia.

2.      Al doilea scenariu - Falimente ordonate: Un program de falimente voluntare este agreat de către statele cele mai îndatorate, ceea ce va conduce la o spirală de contracţie a economiei şi o recesiune prelungită, care va dura între doi şi trei ani şi va rezulta într-o scădere cu aproximativ 5% a PIB-ului Zonei euro.

3.      Scenariul al treilea - Ieşirea Greciei din zona Euro. Grecia este nevoită să părăsească Zona Euro, după care suferă o recesiune severă, o depreciere rapidă a monedei şi un puseu inflaţionist. Statele rămase în zona Euro vor căuta să protejeze moneda printr-o disciplină fiscală dură şi prin luarea de măsuri care să redea încrederea investitorilor, însă se vor confrunta cu o recesiune de până la doi ani.

4.      Scenariul al patrulea - Apariţia unui nou bloc monetar: Un acord franco-german care pleacă de la constatarea că actuală zonă Euro este nesustenabilă, lasă loc pentru apariţia unui bloc monetar mai mic şi mai strict reglementat. „Noua monedă euro" ar urma să se aprecieze puternic, iar  economiile din noul bloc monetar ar trece printr-un boom al consumului intern. În schimb, economiile excluse din „Noua zonă Euro" vor înregistra o depreciere puternică a monedelor proprii şi se vor confrunta cu o recesiune masivă.

Ne aşteptăm ca aceste scenarii să aibă un impact şi în afara Zonei euro. Ţări precum Marea Britanie, Statele Unite şi ţările central şi est-europene, printre care şi România, s-ar putea să se confrunte cu scăderea nivelului exporturilor şi cu probleme ale sistemului bancar. Pe de altă parte, unele dintre aceste ţări s-ar putea să aibă şi un nivel mai ridicat de intrări de fluxuri de capital, pe măsură ce investitorii vor căuta să-şi plaseze o proporţie mai ridicată a portofoliilor lor în „zone sigure". Alte state, precum China, vor trebui să se confrunte cu o scădere simţitoare a exporturilor", a declarat Yael Selfin, Director PwC, liderul departamentului de macroeconomie.

Falimentele ordonate ale statelor cele mai îndatorate, ieşirea Greciei din Zona Euro, precum şi expansiunea masei monetare în Zona euro, vor face din Marea Britanie un „adăpost" pentru capitaluri. Fluxurile de capital dinspre Zona euro către Marea Britanie vor duce la o apreciere a lirei sterline în faţa euro. Costurile de finanţare vor scădea de asemenea, pe măsură ce investitorii cumpără obligaţiuni guvernamentale britanice în dauna celor mai riscante din Zona euro.

Aşteptaţi-vă la surprize de proporţii anul viitor. Trecem în acest moment printr-o perioadă de incertitudini fără precedent în Zona euro. Consecinţele politice şi economice ale crizei din Zona euro sunt greu de cuantificat, deşi au caracteristici comune. O ajustare bruscă la noile realităţi fiscale va fi inevitabilă, indiferent de calea pe care o vor urma liderii politici", a adăugat Selfin.

Zona Euro în 2012 s-ar putea să fie foarte diferită de cea pe care o cunoaştem azi, iar implicaţiile pentru companiile din interiorul şi din exteriorul regiunii sunt uriaşe, apreciază analiştii PwC. Presiunile investitorilor şi sumele substanţiale din datoria publică ce ar trebui refinanţate până în primăvara anului viitor vor duce la o rezolvare într-un fel sau altul a actualei faze a crizei în primul trimestru din 2012.

Deşi le-a luat doi ani liderilor politici europeni să ia o decizie în problema crizei datoriilor suverane, soluţia finală la care vor ajunge va fi cel mai probabil implementată imediat pentru a minimiza reacţiile pieţei ce ar îngreuna implementarea planului de salvare", o concluzionat Yael Selfin, Director PwC, liderul departamentului de macroeconomie.


CITEŞTE ŞI: Planul secret al preşedintelui Consiliului European de salvare a Zonei euro


8 December 2011