Portul Constanta - raiul contrabandei cu cherestea
Curentul - 09.09.2005
 

Conform datelor oficiale, prejudiciul total al taierilor ilegale de arbori din proprietatea publica si privata estimat in perioada 1991-1998 se ridica la circa 3.000 miliarde de lei. Statisticile arata ca, in ultimii ani, 353.000 hectare de padure au fost taiate complet, iar pagubele provocate de taierile ilegale au fost estimate la circa 1,5 miliarde de dolari.

In ciuda faptului ca toata lumea percepe taierea padurilor ca un adevarat exod al lemnului catre tarile arabe, in ultimii ani, situatia a luat o alta intorsatura. Astfel, ultimele statistici arata ca exporturile romanesti de cherestea si de busteni se indreapta spre tarile din Uniunea Europeana. Peste 60% din exporturile romanesti au luat calea Ungariei, urmata de Austria, Germania si Belgia. Mai mult decat atat, 20% din materialul lemnos care este introdus in UE provine din Romania, iar din cei 20%, 15% este lemn provenit din defrisari ilegale.

Exportam ieftin, importam scump

Romania a exportat in ultimii ani lemn in valoare de sute de milioane de euro, dar pretul a fost intotdeauna sub pretul pietei mondiale, acest lucru intarind convingerea ca majoritatea lemnului provine din taieri ilegale. Ca in multe alte cazuri, exportam ieftin, in schimb importam scump produse semifabricate din lemn. Dupa acest jaf la scara nationala, timp in care Romania a ajuns sa aiba doar 26,7% din suprafata acoperita cu paduri, refacerea suprafetelor de padure taiata va costa circa 600 milioane de euro.

O practica des folosita in ultima perioada este cea a "doboraturilor de vant". Astfel, sub acoperirea faptului ca in zona respectiva au avut loc calamitati naturale in urma carora portiuni intregi de padure au fost puse la pamant, ocoalele silvice au dat autorizatii de exploatare a lemnului, dupa care au inceput taierile ilegale in padurile aflate in picioare. Hotii de lemn si padurarii sunt alte doua verigi importante in afacerea lemnului.

Productia de foioase, in crestere cu 15%

Tot date oficiale arata ca productia de cherestea de foioase a Romaniei a fost in crestere cu 14,8% in 2004. Romania a produs 1,8 milioane metri cubi de cherestea de foioase in 2004, inregistrand cel mai important progres din Europa, exceptand zona Uniunii Europene. La capitolul exporturilor, Romania se afla in top, cu cele mai ridicate exporturi de cherestea de foioase, urmata indeaproape de Germania, Letonia si Franta. Pretul unui metru cub de cherestea debitat dupa cerintele clientului este de 4.300.000 lei vechi pentru rasinoase si 6.800.000 lei pentru conifere.

Porturile de la Marea Neagra - "casa" manevrelor

Porturile de la Marea Neagra, inclusiv cele de la Dunare, sunt preferate de firmele exportatoare in detrimentul caii ferate si a transportului rutier din mai multe motive: manevrele sunt mult mai usor de facut atunci cand trimiti cantitati foarte mari de marfa, iar Portul Constanta este raiul pentru evazionisti. Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, in anul 1995 au trecut prin danele Portului Constanta aproximativ 266 mii tone de lemn, cherestea sau busteni. In 2000, se ajunsese deja la 752 mii tone de lemn exportat, iar anul trecut peste 1.101 mii tone de cherestea au ajuns sa fie tranzitate.

Conform unor date preliminarii, anul acesta se va trece si de cele 1.100 mii tone inregistrate anul trecut, asta in ciuda faptului ca autoritatile au declarat ca au pus piciorul in prag si exporturile se vor reduce drastic prin disparitia pietei negre. De fapt, Portul Constanta este sufocat de cantitatile imense de lemn depozitat pe unde nu te astepti. Stivele de cherestea aranjate dupa tipul lemnului, calitate sau marime, umplu in acest moment atat danele, cat si depozitele operatorilor portuari.

De cele mai multe ori se merge pe acelasi principiu folosit de soferii care transporta fier vechi si care reusesc sa pacaleasca cantarul. Se incarca lemnul, dar tancurile de balast de la bordul navei sunt golite sau incarcate cu apa pentru ca toata cantitatea de lemn sa corespunda documentelor de transport.

O alta smecherie des uzitata este cea a deteriorarii marfii. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a recunoscut ca cele mai multe scurgeri sunt spre Portul Constanta, unde se indreapta in special cantitatile de cherestea. Acesta a sustinut ca a inceput cu Portul Constanta si a confiscat foarte mult lemn, dar de fapt exporturile de lemn se desfasoara nestingherite de nimeni, iar masurile invocate de ministru nu au ajuns si la Constanta.


Redactia Curentul

9 September 2005