Popeşti Leordeni, concurentul sectorului 4Printre atuurile localităţii din sudul Capitalei se află infrastuctura relativ dezvoltată şi accesul rapid la metrou şi liniile de autobuz bucureştene.

Ansambluri rezidenţiale în adevăratul sens al cuvântului au apărut în Popeşti de-abia în 2006.

Intre indicatorul de ieşire din Bucureşti şi cel de intrare în Popeşti Leordeni este o distanţă atât de mică, încât, dacă nu eşti atent, nu-ţi dai seama că ai părăsit Capitala.

Pe apropierea de oraş şi pe accesul rapid la metrou şi mijloacele de transport în comun s-au bazat şi constructorii de locuinţe noi când au demarat proiecte aici.

Zona din spatele staţiei de metrou IMGB, care a cunoscut o importantă dezvoltare imobiliară, aparţine tot de Popeşti Leordeni. Una dintre companiile care a demarat proiecte aici este Aced Construct. Ansamblul Victoria va conţine 42 de vile individuale,  cuplate şi înşiruite, cu suprafaţa cuprinsă între 156 şi 208 metri pătraţi.

Casele au curte proprie şi mini staţie de epurare a deşeurilor menajere. „Preţul mediu este de 1.000 de euro pe metrul pătrat", spune Rodica Lascu, reprezentant Aced Construct. Şi Grupul Imobiliar Premier are mai multe proiecte în zonă. Unul dintre acestea, situat în imediata apropiere a staţiei de metrou, a fost finalizat în decembrie 2008.

Un apartament de două camere cu loc de parcare inclus s-a comercializat aici la preţul de 60.000 de euro. „Noi am dorit ca, prin acest proiect, să concurăm ofertele imobiliare din sectorul 4 al Capitalei.

De pildă, un apartament de două camere dintr-un bloc vechi situat în această zonă costa, în 2008, 100.000 de euro. În proiectul nostru, un apartament de trei camere a fost comercializat la un preţ de 75.000 de euro", spune Cătălin Grigore, manager al sucursalei din Popeşti a agenţiei imobiliare Premier Service.

Preţurile la locuinţele noi au scăzut, faţă de 2008, cu 10% - 20%. De pildă, dacă anul trecut o vilă costa în medie 170.000 de euro, acum aceeaşi unitate locativă costă 150.000 de euro.

Preţuri cu 20% mai mici faţă de 2008

Constructorii s-au adaptat la cerinţele clienţilor, aşa cum acestea au reieşit din studiile agenţiilor imobiliare locale. Astfel, în ultima perioadă, nu au mai fost ridicate vile-mamut, de 120 - 140 de metri pătraţi pe nivel, ci locuinţe mai mici, în arie de 95 - 100 de metri pătraţi pe etaj.

Totodată, s-a redus numărul de băi, care ajunsese, la unele construcţii, la trei pe un singur nivel.  Un accent deosebit s-a pus pe compartimentarea interioară în funcţie de preferinţele clienţilor. Aceste ajustări au condus la scăderea preţurilor şi implicit la creşterea vânzărilor.

Casele nou-construite din Popeşti se vând la diverse grade de finisare, tot ca  o modalitate de atragere a clienţilor. De pildă, o vilă finisată la cheie la exterior, situată în ansamblul de duplexuri Popeşti Rezidenţial, dezvoltat de Grupul Imobiliar Premier, cu un regim de înălţime de P+1+M, o suprafaţă construită de 146 de metri pătraţi şi  teren de 180 metri pătraţi. costă 110.000 de euro.

La interior imobilele vor fi aduse până la stadiul de tencuială şi vor avea instalaţia electrică executată. Conform dezvoltatorului, ansamblul este situat în zona centrală a oraşului şi beneficiază de infrastructură completă şi drumuri asfaltate.

În ultima vreme sunt din ce în ce mai cerute apartamentele în vilă. Acestea au suprafeţe cuprinse între 100 şi 140 de metri pătraţi, situate în vile cu parter şi două etaje. Clienţii pentru acest tip de locuinţă sunt familii tinere, de regulă cunoscute între ele. Preţul metrului pătrat al unui astfel de apartament se situează între 1.000 şi 1.400 de euro, în funcţie de gradul de finisare şi amplasament.

Proiectele rezidenţiale din Popeşti conţin atât vile, cât şi clădiri de apartamente şi au un lucru în comun: nu conţin mai mult de 100 de unităţi locative. Excepţie face ansamblul Allegria, situat la aproximativ doi kilometri distanţă de Popeşti, după şoseaua de centură. Proiectul va conţine în total 250 de case, dintre care în prezent sunt ridicate 30 de unităţi.

Dintre acestea, 20 sunt deja vândute. Sunt disponibile mai multe modele de case. Spre exemplificare, o casă cu o suprafaţă construită desfăşurată de aproximativ 325 de metri pătraţi şi cu un teren aferent de 500 de metri pătraţi se comercializează în prezent la preţul de 175.000 de euro, TVA inclus.

40.ooo de euro o garsonieră

În localitate există şi proiecte de mai mici dimensiuni. Unul dintre acestea este Popeşti Residence, care va conţine patru vile tip „duplex", situate în zona centrală. Preţul unei asemenea locuinţe este 175.000 de euro, plus TVA. Suprafaţa utilă totală este 196 de metri pătraţi.

Un alt proiect de mici dimensiuni este cel al Grupului Imobiliar Premier, în fapt un imobil compus din 14 garsoniere şi apartamente de două camere, situat în imediata apropiere a Şoselei Olteniţei. Preţul unei garsoniere cu o suprafaţă utilă de 36 de metri pătraţi este 40.000 de euro, cu TVA şi finisaje incluse.

Părţile comune şi locul de parcare sunt incluse şi ele în preţ. Curtea imobiliului va fi amenajată, va conţine un loc de joacă pentru copii, barbeque, foişor pentru oaspeţi.

Apartamentele vechi, la preţ de Bucureşti

În Popeşti există un număr limitat de blocuri vechi,toate grupate în centrul localităţii, cu regim de înălţime parter şi trei etaje,  construite în anii '80. La parter sunt în general spaţii comerciale. Suprafeţele apartamentelor sunt generoase şi acest tip de locuinţe este la mare căutare.

De pildă, două camere decomandate au 64 de metri pătraţi, comparativ cu o locuinţă similară din sectorul 4 din Bucureşti, unde suprafeţele nu depăşesc 54 de metri pătraţi. La trei camere ariile ajung la 84 de metri pătraţi. Există şi garsoniere de 40 de metri pătraţi şi locuinţe de patru camere cu 100 de metri pătraţi.

Aceste blocuri beneficiază de acces foarte rapid la autobuze şi maxi-taxi. Preţurile concurează cu cele din Bucureşti.Astfel, dacă o garsonieră în zona Brâncoveanu ajunsese să coste în decembrie între 40.000 şi 60.000 de euro, un spaţiu similar în blocurile vechi din Popeşti costa 55.000 de euro. La două camere preţul ajunge şi la 85.000 de euro. Casele construite înainte şi pe parcursul anilor '90 au, în general, doar parter.

„În momentul în care au fost ridicate aceste construcţii, se mergea pe  o altă idee, şi anume subsol şi parter, eventual mansardă. 80% dintre aceste case nu au decât parter. Ele au fost foarte căutate de-a lungul timpului, unele şi din cauza terenului de care dispun.

Acum, asemenea unităţi locative sunt greu de găsit, dar a fost o perioadă, între 2003 şi 2006, în care se vindeau imediat ce erau incluse în ofertă. După 2006 nu se mai evalua casa, ci terenul aferent. În acea perioadă, plăteai pe o casă bătrânească frumoasă, cu cinci-şase camere şi un lot de teren între 500 şi 1.000 de metri pătraţi acelaşi preţ cu cel al unei vile nou-construite, cu o suprafaţă de teren de maximum 500 de metri pătraţi", explică Cătălin Grigore.

Preţurile terenurilor au crescut în ultimii ani şi în zona Popeşti, dar agenţii imobiliari locali spun că a fost vorba de o creştere naturală. „Sudul Capitalei nu a prezentat acelaşi interes pentru investitori ca şi zona de nord. De aceea, aici nu au existat speculanţi şi „samsari" care să crească artificial preţurile.

Zona a crescut şi prin interesul arătat de companii din diverse arii de activitate, care şi-au deschis sedii şi puncte de lucru", spune Cătălin Grigore. Metrul pătrat de teren intravilan construibil imediat, situat într-o zonă nouă de vile, costa, în 2006 , între 120 şi 150 de euro. Aceeaşi unitate de măsură se comercializa la sfârşitul lui 2008 cu sume cuprinse între 200 şi 250 de euro.

Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente cu două - patru camere în blocuri construite înainte de 1989, apartamente şi vile în ansambluri rezidenţiale noi

Centre comerciale:  magazine de cartier, în Berceni, Metro, Selgros, City Mall; în Vitan, Vitan Mall, Real, Vitantis Shopping Center (conţine Carrefour şi Praktiker)

Transport în comun: autobuze RATB, magistrala 2 de metrou, maxi-taxi

Unităţi de învăţământ: şapte grădiniţe, patru şcoli generale

Clinici şi spitale: un dispensar, o policlinică

Parcuri:  spaţii verzi

Grad de poluare:   sursele principale de poluare a aerului sunt activităţile fixe industriale

Sursa

13 January 2009