Ponturi pentru ridicarea unei case la munte



Evenimentul Zilei - 15.08.2006
 

Case de vacantaSpecialistii atrag atentia asupra terenurilor ieftine, a suprafetei si recomanda constructiile din lemn.

Ridicarea unei case de vacanta necesita o atentie deosebita, sustin specialistii. Cea mai mare problema legata de imobilele de la munte o reprezinta costurile de intretinere si paza. Acestea pot fi evitate prin construirea unei vile moderate, de maximum 300 de metri patrati. O casa modesta din lemn, bine izolata, ar fi o solutie pentru eficientizarea consumului de energie pentru incalzire.

Atentie la teren!

V-ati dorit dintotdeauna o casuta la munte si, in sfarsit, aveti bani s-o construiti? Expertii va recomanda sa nu va lansati asupra terenurilor ieftine si a caselor mari - in locul unei vile imense este mai importanta o curte spatioasa. In privinta constructiei, cei care doresc o locuinta de vacanta confortabila si intima ar trebui sa puna accent pe spatiile de la parter - sa fie ample si sa valorifice peisajul si curtea.

Arhitectul Matei Georgescu, din Brasov, spune ca terenurile care se vand sub pretul pietei ascund, de cele mai multe ori, adevarate surprize. "Este celebru cazul conductei magistrale de gaz metan din Sinaia. Persoanele care au cumparat teren aici au aflat, ulterior, ca nu pot construi nimic, fiind zona protejata", spune acesta.

Expertii recomanda

celor care-si doresc un confort deosebit sa nu aleaga spatiile inguste, unde casele se inghesuie una langa alta. "Casa de vacanta de 200-300 de metri patrati ar trebui sa aiba o curte de cel putin 500 de metri patrati", e de parere arhitectul.

Lemnul, materialul de baza

De ce din lemn? "Cu lemnul se poate lucra in orice conditii meteorologice", afirma Georgescu. Persoanele care se tem de eventuale incendii nu au de ce sa-si faca griji. Specialistii asigura ca acest risc nu este cu mult mai ridicat decat cel prezentat de casele traditionale.

Totusi, cei care doresc o casa din lemn trebuie sa stie ca, pana se stabilizeaza, o casa din lemn masiv se taseaza si scartaie. "Lemnul este un material viu si acest scartait face parte din farmecul lui natural", sustine Matei Georgescu

Articol integral in Evenimentul Zilei




Teodora TRANDAFIR
Evenimentul Zilei
 

15 August 2006