Achiziţiile de imobile în Europa Centrală şi de Est sunt rarisime în această perioadă, dar România a reuşit cumva să se menţină pe lista scurtă a locurilor în care încă se mai fac tranzacţii. Şi asta în pofida demersului Poloniei, care luptă cu toate armele pentru a atrage investitori.

24394-handshake_over_papers.jpgTranzacţiile cu birouri, spaţii de retail şi logistice sunt un subiect tabu, atât pentru proprietarii, cât şi pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est. Numărul tranzacţiilor de acest gen a ajuns la cel mai redus nivel din ultimul an şi jumătate. În afară de câteva excepţii, Polonia a atras majoritatea banilor.

„Volumul investiţiilor în proprietăţi comerciale în Europa Centrală şi de Est a totalizat 900 milioane euro, cel mai redus nivel din trimestrul al treilea al anului 2009. Factorii care sunt în spatele acestor volume reduse sunt accesul dificil la finanţare şi cerinţele investitorilor din ce în ce mai limitate”, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

În tot acest context sumbru, România a reuşit cumva să se menţină printre ţările cu investiţii-excepţie, scăpate printre degete de Polonia. Şi nu cu una, ci cu mai multe exemple de achiziţii.

„O excepţie notabilă a acestui trend este vânzarea complexului de birouri City Business Centre din Timişoara fondului sud-african New Europe Property Investment (NEPI), reprezentând prima tranzacţie semnificativă din afara Bucureştiului de când piaţa a început să-şi revină din recesiunea din 2009. O altă tranzacţie semnificativă a fost cea prin care dezvoltatorul de parcuri industriale şi logistice Prologis a vândut mai multe proprietăţi din portofoliu, inclusiv din Polonia, fondului Hines Global REIT”, se menţionează în raportul CBRE.

NEPI a preluat la începutul acestui an complexul de birouri City Business Centre Timişoara, pentru care i-a acordat proprietarului, omul de afaceri Ovidiu Şandor, acţiuni în valoare de 16,5 milioane euro şi a preluat datorii de 29,3 milioane euro. O asemenea tranzacţie este rară, în contextul economic internaţional pe care îl traversăm, iar presiunea care se simte în continuare pe finanţarea în domeniul imobiliar a schimbat semnificativ spectrul finanţatorilor activi în Europa Centrală şi de Est. Cei mai activi finanţatori sunt focalizaţi pe Europa Centrală, respectiv Polonia şi Cehia.

CITEŞTE ŞI Piaţa bancară din România, una dintre cele mai solide din Europa Centrală şi de Est

 

18 April 2012