În acest moment, izolarea fără vată minerală sau polistiren pare mai degrabă un exerciţiu de imaginaţie decât un plan de construcţii fezabil. Şi totuşi, chiar aici, în România, tot mai mulţi specialişti se pregătesc pentru schimbarea tiparelor clasice de construcţii. Una dintre tehnologiile revoluţionare este AktivTherm, o gamă de produse 100% ecologice, fabricate în Bacău. Mai mult decât atât, fabrica băcăuană este singurul producător al acestui material, din întreaga Europa de Est.

33507-untitled-1.jpgProdusele AktivTherm se găsesc într-o gamă largă, menită să acopere atât nevoile unei construcţii noi, cât şi cele ale unei clădiri vechi. Se pot folosi atât la interior cât şi pe exterior, scopul final fiind în ambele cazuri o izolare mai bună. Dar cel mai important, gama AktivTherm poate înlocui controversatul polistiren, precum şi vata minerală, păstrând calităţile acestora, dar rezolvând toate problemele pe care le generează cele două produse.

„În primul rând, AktivTherm este alcătuit integral din materiale ecologice şi are certificare în acest sens. Pentru exterior se poate folosi gama Isoheat, care este pe bază de perlit expandat. Are aceeaşi conductivitate termică pe care o are şi polistirenul, dar reprezintă varianta naturală de termoizolare. Cea mai importantă caracteristică este aceea că se reduce substanţial transferul căldurii prin elementele de construcţie, aducând economii garantate de până la 30% din costurile de încălzire. Este ignifug, deci nu produce şi nu întreţine arderea, nu degajă substanţe toxice, rezistă la acţiunea rozătoarelor, termitelor, ciupercilor şi bacteriilor. De asemenea, lasă peretele să respire, motiv pentru care elimină cauzele formării mucegaiului şi igrasiei”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Florin Popovici, manager Real Invest, compania producătoare AktivTherm şi administrator al agenţiei imobiliare Apollon.

AktivTherm se aplică chiar şi peste pereţii deja vopsiţi, fără a altera culoarea

Produsul se poate folosi atât pentru izolarea locuinţelor, clădirilor de birouri, halelor industriale sau orice altă construcţie. Gama de interior excelează prin faptul că se foloseşte în strat foarte subţire, se poate aplica peste orice material, inclusiv peste pereţii deja vopsiţi, fără a altera culoarea. Băile şi bucătăriile sunt cele mai indicate locuri pentru aplicarea produsului, datorită faptului că vaporii de apă nu se mai imprimă în perete.

„Pasta sau termoizolaţia lichidă AktivTherm are ca şi componentă microsferă de sticlă, produse de 3M. Este, de asemenea, un produs natural, care are capacitatea de a reflecta căldura către sursă. Produsul se poate aplica cu succes în orice tip de clădire, dar este cu atât mai recomandat pentru case de vacanţă, cabane sau camere de hotel, unde este nevoie de o încălzire rapidă. Produsul se aplică într-un strat minim de 0,8 mm pe perete, chiar şi peste vopseaua lavabilă, cu condiţia să se şteargă praful în prealabil. Apoi peretele absoarbe căldura radiată de calorifere, pe care o transmite înapoi în cameră în doar două-trei ore, indiferent cât de rece a fost camera iniţial”, continuă oficialul Real Invest şi Apollon.

Durata de viaţă este de 25 de ani, iar garanţia acoperă primii 15 ani

Caracteristicile produsului de interior sunt la un nivel de performanţă atât de înalt încât sunt de natură să stârnească neîncrederea clienţilor, în unele cazuri. Tocmai de aceea, producătorii au găsit o metodă de a demonstra eficienţa produsului.

„Clienţii sunt sceptici: cum se poate ca un strat de niciun milimetru să echivaleze cu 10 cm de polistiren? Aşa că noi facem o demonstraţie. Aplicăm produsul de o porţiune de perete, iar clientul poate simţi în câteva ore că acolo unde AktivTherm a fost aplicat, peretele e cald, iar în rest, peretele e rece”, spune Florin Popovici.

Produsul are o durată de viaţă de 25 de ani şi este garantat pentru 15 ani. Singurele condiţii în care calităţile îi dispar sunt situaţiile de inundaţie sau de supunerea la temperaturi mai mari de 150 grade Celsius. În momentul acesta, fabrica din Bacău este unicul producător din Europa de Est. Produsul se mai fabrică în Cehia şi Anglia, unde este comercializat cu nume diferite. Informaţii despre reţeaua de distribuţie, preţ şi caracteristicile fiecărui produs din gama AktivTherm se găsesc pe siteul producătorului: http://www.aktivtherm.ro/.

CITEŞTE ŞI: Sfârşitul unei ere: polistirenul, înlocuit cu materiale mai ieftine şi mai bune


31 March 2014