Polii imobiliari dominanţi la nivel de Bucureşti, precum Băneasa, Dimitrie Pompeiu, Militari, Piaţa Victoriei sau Berceni, vor genera în acest an venituri din chirii de peste 300 mil. euro, mai mult cu circa 30 mil. euro faţă de anul trecut, deoarece polii existenţi au fost întăriţi cu un stoc nou de circa 260.000 mp.

sursa:capital.roProprietarii clădirilor de birouri şi ai centrelor comerciale din zona Băneasa - Piaţa Presei sunt campionii veniturilor obţinute din chirii. Anul acesta se aşteaptă să colecteze circa 82,26 mil. euro, cu circa un milion de euro în plus faţă de anul trecut, şi asta nu pentru că s-au mărit chiriile, ci pentru că s-a livrat proiectul de birouri City Gate din zona Piaţa Presei, care a adus în plus o suprafaţă de 44.000 mp.

Pe locul 2 se situează zona Militari, unde retailerii aduc anual proprietarilor spaţiilor pe care le ocupă peste 45 mil. euro, iar pe locul 3 sunt proprietarii birourilor din Piaţa Victoriei, zonă care se aşteaptă să genereze în acest an venituri de 38,61 mil. euro, în scădere cu 5,3 mil. euro faţă de anul trecut, deoare chiriile s-au redus cu circa 7 euro/mp/lună.

Calculul realizat de capital.ro ţine cont de informaţiile furnizate de companiile de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală şi se bazează pe suprafaţa totală închiriabilă din imobilele dominante de birouri şi retail şi pe chiriile medii specifice fiecărei zone în parte. La acest calcul trebuie aplicată o marjă de eroare de 15,5%, procent ce reprezintă rata de neocupare în cazul birourilor şi în cazul spaţiilor de retail trebuie scăzută din suprafaţa totală 128.000 mp care în prezent sunt neînchiriaţi.

Vestul Bucureştiului, un pol puternic de retail

Potrivit studiilor realizate de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, zona de vest a Capitalei strânge la un loc aproape jumătate din stocul total de spaţii de retail, urmat de zona de centru, cu 15,7% din total şi cea de nord, cu 12,6%.


Sursa

26 February 2010