Imobiliarii îl acuză pe ministrul Pogea că în goana lui după bani va împinge şi mai mult în jos piaţa imobiliară.

Pogea rămâne la ideea TVA pe case, piaţa imobiliară protesteazăSpecialiştii din domeniul imobiliar spun că planul ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, de a introduce TVA la tranzacţiile cu terenuri şi case noi va deteriora şi mai mult piaţa.   „După ce că piaţa este moartă, o astfel de măsură nu va face altceva decât să o împingă şi mai mult în jos", spune Ion Radu Zilişteanu, fost purtător de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. Nu este singura opinie de acest gen.

"Este goana după colectarea cât mai multor fonduri pentru bugetul de stat. Aşa ceva nu poate face bine pieţei imobiliare", spune Liviu Ureche, certified international properties specialist.   Potrivit unui document de lucru privind modificarea Codului fiscal, Finanţele intenţionează să pună TVA pe tranzacţiile imobiliare ale persoanelor fizice care privesc vânzarea de terenuri construibile sau locuinţe vechi de cel mult un an.   Finanţele vor să transpună o directivă europeană potrivit căreia se poate considera că orice persoană, inclusiv persoană fizică, devine persoană impozabilă dacă face una dintre tranzacţiile de mai sus.  

Este vorba despre Directiva 2006/112/CE referitoare la regimul TVA care stabileşte că statele membre UE pot considera persoană impozabilă orice persoană care vinde case noi sau terenuri construibile.

Gheorghe Pogea a declarat, la sfârşitul săptămânii, pentru Cotidianul, că prin această prevedere se urmăresc armonizarea cu legislaţia europeană şi înlăturarea discriminării între persoanele fizice care vând locuinţe noi şi persoanele juridice care vând locuinţe noi. Pogea a făcut această declaraţie în contextul scandalului legat de accizarea de noi produse, cum ar fi telefoanele mobile, GPS-urile, antene satelit, ceasurile de lux sau revistele pentru adulţi. Propunerea de accizare şi cea legată de TVA fac parte din acelaşi document de lucru al Finanţelor, dar doar în cazul primei prevederi ministrul s-a grăbit să dezmintă.   Dacă în cazul terenurilor construibile directiva nu face nici o distincţie, în cazul caselor noi, ea este mai nuanţată. În principiu, devine persoană impozabilă oricine vinde o clădire înaintea primei ocupări.

Directiva lasă însă libertatea ţărilor membre de a decide şi alte două criterii, în locul "primei ocupări". Primul criteriu ar fi "perioada scursă între data terminării construcţiei şi data primei livrări", perioadă care nu trebuie să depăşească cinci ani. Al doilea, "perioada scursă între data primei ocupări şi data următoarei livrări", perioadă care nu trebuie să depăşească doi ani.   Ideea introducerii TVA pe vânzările de case ale persoanelor fizice este mai veche şi aparţine fostului preşedinte ANAF Sebastian Bodu. El voia să pună TVA pe tranzacţiile imobiliare, însă doar dacă persoana fizică vindea mai multe proprietăţi într-un timp scurt. El urmărea, cel puţin la nivel declarativ, combaterea fenomenului de vânzări imobiliare comerciale pe persoane fizice.

Ca şi Pogea, el spunea că persoanele juridice din domeniu au de suferit din cauza concurenţei neloiale din partea firmelor care alegeau să construiască şi să vândă locuinţe pe numele unor persoane fizice. Preţurile acestora din urmă deveneau mai competitive, fiind lipsite de TVA la vânzare. Codul comercial, în vigoare din 1887, prevede că o casă vândută de o persoană fizică nu este o tranzacţie comercială, aşa că, astăzi, nu poate purta TVA. Actualul Guvern a găsit însă această directivă europeană, care îi dă voie să ceară TVA unei persoane fizice.

Sursa

9 March 2009