"În România, nu mai există competiţie, în sensul că oferta cea mai bună câştigă licitaţia!" Este opinia preşedintelui Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, Laurenţiu Plosceanu, exprimată la Money TV, într-un dialog cu jurnalistul Radu Soviani.

28526-o_sculptura_din_aur_masiv.jpgPlosceanu susţine că, la noi, doar politicienii hotărăsc în ce "direcţie" se îndreaptă contractele de lucrări publice. În aceste condiţii, avem absolută nevoie de o lege a achiziţiilor publice foarte clară şi fermă, iar caietele de sarcini standardizate trebuie să devină obligatorii, subliniază preşedintele ARACO.

"Ce se întâmplă acum cu Romstrade este iarăşi o supraexpunere politică! Pentru că trebuie să spunem lucrurilor pe nume: nu mai există licitaţie şi competiţie, în sensul că oferta cea mai bună câştigă! Nu mai există! De fapt, de jure există, de facto nu! Există o decizie politică ce direcţionează contractele într-o direcţie sau într-alta!", a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

Radu Soviani: "Dacă activitatea de drumar, de constructor, nu-l recomanda, cel puţin până în 2006, pe Nelu Iordache şi Romstrade, ce-l recomanda pentru un astfel de contract care vedem cum se-încheie: cu deturnare de fonduri, delapidare, spălare de bani?"

Laurenţiu Plosceanu: "Sunt convins că dânsul are şi nişte competenţe care-l recomandă mediului de business şi, mai ales, celor care i-au oferit aceste lucrări. Pentru că, rămân la ideea că el nu a câştigat licitaţii în marea majoritate a lucrărilor, ci aceste lucrări au fost alocate, pentru a fi executate prin firma Romstrade. (...) Cred c-ar trebui ca legislaţia pe achiziţii publice să fie foarte clară şi foarte fermă, iar caietele de sarcini standardizate pe care le-am cerut, să devină regulă! Iar preţul, nu trebuie să fie neapărat, preţul cel mai scăzut cel care impune câştigătorul, ci soluţia tehnico-economică cea mai avantajoasă!"

 

Sursa

4 December 2012