Dupa integrarea in Uniunea Europeana, preturile pe piata imobiliara din Ploiesti au explodat. Astfel, un metru patrat de teren in buricul orasului a ajuns sa fie scos la vanzare cu 2.000 de euro, o suma-record pentru oras.

„Investitia care se preteaza pe un astfel de teren in zona zero este o cladire de birouri. Un calcul simplu ne arata ca numai din chirie aceasta se amortizeaza in mai putin de zece ani”, explica Dragos Stoica, directorul agentiei imobiliare Carino din Ploiesti, prin intermediul careia se va face tranzactia.

Terenul are aproape 1.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca proprietarul, al carui nume nu a fost divulgat de agentul imobiliar, poate incasa doua milioane de euro.

La aceste preturi s-a ajuns atat din cauza crizei de spatii din zona centrala pentru investitii imobiliare, cat si din cauza pretentiilor financiare exagerate ale proprietarilor putinelor terenuri disponibile. Alti agenti imobiliari sustin ca pretul real al unui metru patrat in centrul Ploiestiului se situeaza undeva la 500-600 de euro. „Ultimele tranzactii pe care le-am facut au fost cu terenuri pentru care proprietarii au incasat 600 de euro, un pret aproape de adevarata valoare”, sustine Eugenia Axinte, reprezentantul agentiei imobiliare Equinox din Ploiesti.

Piata imobiliara este blocata

Din cauza preturilor foarte mari cerute de proprietari, piata imobiliara locala se afla intr-un blocaj de mai bine de doua luni. „Dupa 1 ianuarie, numarul tranzactiilor a scazut foarte mult. Vanzatorii au pretentii financiare exagerate, in timp ce potentialii cumparatori asteapta sa scada preturile”, spune Ion Georgescu, juristul agentiei imobiliare Radoc.

Agentii imobiliari sunt disperati ca nu-si mai pot incasa comisioanele din tranzactii, in timp ce proprietarii agentiilor nu mai au bani sa-si plateasca chiriile sau utilitatile. Din aceasta cauza, doua agentii imobiliare din Ploiesti au ales sa fuzioneze pentru ca nu mai faceau fata costurilor de functionare, iar o a treia a dat faliment.

Nu doar terenurile s-au scumpit dupa 1 ianuarie 2007, ci si locuintele. Acum, pretul pe care-l cere un proprietar pentru un apartament de doua camere in centrul orasului depaseste 50.000 de euro, cu aproape 20% mai mult decat in decembrie 2006.

Din cauza preturilor exorbitante, cumparatorii s-au orientat catre localitatile limitrofe Ploiestiului. In comune precum Barcanesti sau Paulesti, un metru patrat de teren valoreaza intre 30 si 50 de euro, in functie de pozitionare si de accesul la utilitati.

Consecinte

Lipsa de terenuri umfla preturile

CLUJ. In centrul Clujului, un metru patrat de teren neconstruit costa in medie 1.000 de euro. Mult mai scumpe sunt spatiile comerciale „la cheie” - intre 2.500 si 3.000 de euro. „In cazul terenurilor neconstruite, costul mare al metrului patrat este dat de lipsa acuta a acestora in centrul orasului”, a explicat Doru Lupean, directorul de marketing al agentiei imobiliare „Grup de Lux”.

TIMISOARA. Preturile in zona ultracentrala a Timisoarei sunt foarte mari pentru ca nu exista terenuri disponibile in Cetate sau la marginea acestui cartier central. „Ofertele sunt foarte putine. Avem un teren in zona ultracentrala, dar cu fundatie de hotel si cu proiect cu toate aprobarile. Pretul este de 2.600 de euro pe metrul patrat”, spune Gina Arjoca, manager al agentiei imobiliare Clivia.

IASI. Preturile la terenurile din Iasi variaza intre cateva zeci de euro si peste 1.000 de euro metrul patrat, in functie de zona. Cea mai scumpa zona este insa cea din apropierea Hotelului Europa. Aici, terenurile se vand cu 1.200  de euro metrul patrat.

Sursa

8 March 2007