0-1392-1936b3b988eee444de2d82fc56c11a98.jpgEste mai ieftin să locuieşti în luxoasa clădire Turning Torso decât într-un bloc comunist din Bucureşti.

O garsonieră de 45 de metri pătraţi cu un living spaţios şi o bucătărie pe măsură în luxoasa clădire Turning Torso, din oraşul suedez Malmö, se închiriază la aceleaşi preţuri ca în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti. Chiar şi comparaţia între apartamentele din două clădiri rezidenţiale proaspăt construite arată că este mai ieftin să locuieşti în Suedia.

O garsonieră în Turning Torso este 700 de euro pe lună cu toate serviciile incluse, în timp ce agenţiile de la noi închiriază garsoniere de 38 de metri pătraţi în fostul cartier muncitoresc Drumul Taberei din Bucureşti cu 550-600 şi chiar 700 de euro.

700 de euro este chiria lunară pentru o garsonieră din luxoasa clădire Turning Torso

„Dacă aveţi chirii la fel de mari ca aici înseamnă că trăiţi o criză de proporţii. Acesta este un bloc foarte luxos, iar în chiria apartamentului intră o serie de servicii, precum supraveghere video, portar şi garaj“, explică administratorul clădirii Turning Torso.

Administratorul clădirii deţinute de grupul suedez HSB: "Dacă aveţi chirii la fel de mari ca în Turning Torso, sigur trăiţi o criză de proporţii. Aceasta este o clădire de lux, nu oricine îşi permite să locuiască aici."
 
„Este 700 de euro pentru că are îmbunătăţiri şi mobilă nouă, este la etajul trei, cel mai căutat, şi la doar cinci minute de mall“, motivează un agent imobiliar din Bucureşti preţul piperat al unei locuinţe din Capitală.

În acelaşi timp, salariul mediu în Suedia este de 2.500 de euro, în timp ce leafa unui român nu trece de 300 de euro pe lună.

Situaţia nu diferă nici în ansamblurile rezidenţiale noi: metrul pătrat într-un apartament şic se vinde cu 900 de euro în Suedia, iar la noi nimic nu mai scade sub 1.000 de euro şi chiar 1.200 de euro în Bucureşti. Cele mai scumpe apartamente din lume sunt însă în afara Europei, în Hong Kong, Tokio şi New York.
 
300 de persoane pe lista de aşteptare

Ce este deosebit la „trunchiul rotativ“ din Malmö, de la graniţa Suediei cu Danemarca? Silueta clădirii este formată din 9 cuburi, cu tăieturi triunghiulare, care se „rotesc“ în jurul unui ax central. Este a doua cea mai înaltă clădire de apartamente din Europa (190 de metri), proiectată de arhitectul spaniol Santiago Calatrava, un discipol de-al lui Dali, şi construită de grupul imobiliar suedez HSB. Turnul, vizibil şi din Copenhaga, are 54 de etaje, din care 14 sunt închiriate de companii, restul apartamente.

Primii locatari s-au mutat în clădire la începutul lui noiembrie 2005, iar în prezent 300 de persoane aşteaptă să închirieze o locuinţă aici. „Cu mult noroc, aştepţi un an“, spune administratorul.

Principalul motiv pentru care s-a ajuns la construirea turnului a fost acela că Malmö avea nevoie de un simbol, iar ideea formei clădirii i-a venit preşedintelui constructorului. Apoi, a devenit cea mai importantă parte a planului de dezvoltare a Portului Oresund, în apropierea podului care leagă Suedia de Danemarca.

Cererea ridicată e problema

România se confruntă cu un deficit în ceea ce priveşte locuinţa populară şi ieftină, care nu există decât în forma apartamentului de oraş-satelit, unde cererea este extrem de ridicată, potrivit analistului imobiliar Artur Silvestri. Acesta a subliniat că oferta este „scumpă şi puţină, nesatisfăcătoare, iar proiectele noi aproape că lipsesc şi, prin urmare, vor trebui inventate“.

CONSTRUCŢIE

Cu vedere la Podul Oresund

Apartamentele din Turning Torso au vedere splendidă către Podul Oresund, o minune inginerească ce leagă Suedia de Danemarca, dar şi către plaja Mării Baltice. Podul Oresund, al doilea cel mai lung pod din lume, după cel de 36 de kilometri inaugurat recent la Beijing, face legătura de 16 kilometri între oraşul danez Helsingor, cu faimosul castel al lui Hamlet, şi oraşul suedez Malmö, schimbând radical imaginea Scandinaviei. Podul a fost deschis în anul 2000. Taxa de traversare a acestuia se ridică la 260 de coroane daneze, echivalentul a 34 de euro.

Sursa

30 June 2008