Platim apa calda si cand intra si cand iese
Ziua - 25.10.2005
 

Bucurestenii platesc dublu apa calda: o data cand o primesc de la RADET si a doua oara cand o "arunca", dupa folosire, la Apa Nova * Hotararea nr. 177/2005 a CGMB a consfintit jecmaneala locuitorilor Capitalei * Utilizatorii retelelor telescopice suporta dublu pierderile din retea * Liga Asociatiilor de Proprietari "Habitat" solicita interventia municipalitatii Bucurestilor.

Primele facturi primite de bucuresteni pentru plata dubla a apei calde - o data la RADET, pentru consumul apei menajere, si a doua oara la Apa Nova, pentru evacuarea ei prin serviciul de canalizare - i-a nemultumit, cum era de asteptat, pe abonatii singurelor societati edilitare de profil din Capitala. Pe utilizatorii retelelor telescopice, insa, masura i-a scos din minti, pentru ca au constatat ca trebuie sa suporte inca o data pierderile din retea. Reamintim ca, din luna septembrie, Apa Nova a inceput sa factureze si apa calda evacuata prin canalizare, in baza Hotararii nr. 177/2005 emisa in aceasta vara de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Liga Asociatiilor de Proprietari "Habitat" a atras atentia, inca de la adoptarea actului normativ, ca aplicarea noilor facturi incalca prevederile HG nr. 348/1993 si HCGMB nr. 157/2005, precum si principiul platii consumului efectiv realizat.

Coeficientul "k" bate contorul

Potrivit Hotararii nr. 177, cantitatea de apa uzata evacuata de utilizatori se determina, pana la finalizarea contorizarii tuturor clientilor RADET, prin inmultirea cantitatii de apa rece consumata, cu un coeficient "k", a carui valoare se stabileste anual, pe baza datelor furnizate de Apa Nova si RADET privind volumele de apa rece si respectiv de apa calda menajera facturate in cursul anului calendaristic anterior aplicarii. Coeficientul este avizat de catre Autoritatea tehnica de reglementare a serviciilor de apa-canal (ARBAC). Apa Nova va regulariza facturile pe baza volumelor efectiv facturate de RADET fiecarui utilizator si a valorilor coeficientului utilizat in perioada de aplicare. "Se intentioneaza recuperarea, de catre Apa Nova, a sumelor facturate si neincasate de la RADET, reprezentand contravaloarea serviciilor de canalizare pentru apa calda menajera produsa centralizat de RADET, folosita si evacuata in sistemul public de canalizare in perioada februarie 2003 - iulie 2005", reclama Mihai Mereuta, presedintele ligii.

El sustine ca reprezentantii asociatiilor de proprietari si-au manifestat nemultumirea inca din prima luna de aplicare a Hotararii, adica din octombrie, cand le-au venit facturile. "In primul rand, modalitatea de stabilire a cantitatii de apa calda uzata este incorecta tehnic si neconforma cu realitatea din teren privind contorizarea pe bransament si pe apartament pentru apa rece si apa calda menajera. Astfel, marea majoritate a asociatiilor ne-a semnalat diferente majore intre cantitatea de apa calda menajera facturata si apa calda uzata facturata la canalizare, cu peste 50%. In al doilea rand, este anormal sa se factureze consumul dupa diverse formule, cand avem contorizata apa calda! In al treilea rand, canalizarea ar trebui facturata de catre RADET, deoarece trebuie inclusa in costul mc de apa calda. Justificari din partea furnizorilor ca nu ar fi armonizate bazele de date dupa mai bine de un an de negocieri arata "seriozitatea" actiunii. Dorinta de a recupera diferite sume pe 1-2-3 ani in urma intra deja in politica sustinuta de Primaria Generala si de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ce manifesta o darnicie extraordinara in defavoarea cetatenilor - caci si RADET ne cere bani pentru 2002-2003 -, aproband cu usurinta solicitari diverse ale furnizorilor de servicii, cum a fost si recenta dublare a pretului la salubrizare", mai atrage atentia reprezentantul Ligii "Habitat".

Discriminare pe fata

Mereuta protesteaza si fata de modalitatea primitiva si discriminatorie de facturare a blocurilor alimentate prin retele telescopice. Locatarii acestor imobile nu se pot contoriza individual, pentru ca nu au contor pe bransament, astfel ca Apa Nova le stabileste consumul de pe baza inregistrarilor unui aparat de masura comun mai multor blocuri. Aceasta inseamna ca utilizatorii din aceste retele platesc de doua ori pierderile din retea, o data la intrarea apei in bloc, si a doua oara, la evacuarea ei. Conform reprezentantilor Ligii Habitat, aceasta practica intra in contradictie cu prevederile legale si cu principiul platii consumului efectiv realizat. "In acest moment, pierderile de pe retelele publice (parte a retelelor telescopice - in afara blocurilor) sunt suportate de catre cetateni. Astfel, peste 1000 de asociatii (peste 100.000 de apartamente, peste 300.000 de cetateni) sunt discriminati. Solicitam de urgenta rezolvarea situatiei anormale in care se afla utilizatorii retelelor telescopice. Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, CGMB, ARBAC si Apa Nova trebuie sa gaseasca urgent o solutie", se mai arata in comunicatul semnat de Mihai Mereuta


25 October 2005