APAF ameninţă că va da în judecată Ministerul Finanţelor la Curtea Europeană de Justiţie dacă nu revine asupra măsurii

Garbis Kehaiyan: Dacă vrei să iei TVA persoanelor fizice, trebuie să modifici Codul Comercial, iar ei nu au făcut acest lucru
ACTVA: Cumpărătorii pot fi obligaţi legal să plătească retroactiv TVA, dacă vânzătorii vor fi executaţi silit de către stat

Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) ameninţă că va da în judecată Ministerul Finanţelor la Curtea Europeană de Justiţie dacă nu revine asupra măsurii privind obligaţia plăţii TVA de către persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare în perioada 2002-2008.

"Ne-am întâlnit cu reprezentanţii Finanţelor şi cu cei de la ANAF şi nu văd altă soluţie, pentru rezolvarea problemei legată de plata retroactivă a TVA pentru tranzacţiile imobiliare, decât să ne judecăm cu statul", a declarat ieri preşedintele APAF, Garbis Kehaiyan.

"Putem merge la Curtea Europeană de Justiţie să le prezentăm faptele care arată că, în perioada 2002-2008, sunt zero tranzacţii imobiliare făcute între persoanele fizice în care să fie stipulată plata TVA. Nu există aşa ceva, pentru că inspectorii fiscali nu au cerut acest lucru şi pentru că această măsură nu este reglementată de Codul Comercial şi nu a fost reglementată de Codul Fiscal", a argumentat el, potrivit NewsIn.

Vânzările între persoanele fizice sunt acte civile şi nu se aplică TVA

"Dacă vrei să iei TVA persoanelor fizice, trebuie să modifici Codul Comercial, iar ei nu au făcut acest lucru. În Codul Comercial există o prevedere care stipulează că vânzările între persoanele fizice sunt acte civile şi nu se aplică taxa pe valoarea adăugată", a mai spus Kehaiyan.
Preşedintele APAF a precizat că vânzătorii proprietăţilor imobiliare pot obliga cumpărătorii şi notarii publici să plătească retroactiv TVA, "dacă se dovedeşte că nu mai pot fi executaţi pentru că nu mai au bunuri sau proprietăţi". "Există instituţia chemării în garanţie pentru situaţia în care nu îţi poţi achita datoriile. Vom chema în garanţie notarii, pentru că nu au ştiut să ne înştiinţeze despre taxele pe care le aveam de plătit, şi pe cumpărători, pentru ca judecătorii să vadă că vânzătorii nu au vândut imobile cu TVA", a mai spus reprezentantul APAF.



Sursa

20 April 2010