Plata cumpărăturilor cu ajutorul unui card bancar s-a triplat, în ultimii şase ani: din totalul tranzacţiilor, plata cu cardul are o pondere de aproape 90% în prezent, faţă de aproape 30% în 2007, potrivit celui mai recent studiu emis de BCR. În plus, cardul este preferat cu precădere de clienţii din Capitală şi judeţul Ilfov.

31363-bcr_card.jpgCumpărăturile plătite cu cardul nu mai sunt demult o noutate pentru români, iar metoda câştigă din ce în ce mai mult teren. Conform unei analize BCR, plata cumpărăturilor cu cardul are acum o pondere de 87% în total tranzacţii, faţă de 29% în 2007. Aceeaşi preferinţă se manifestă şi în rândul deţinătorilor de card de debit, ponderea plăţilor cumpărăturilor cu cardul fiind acum la 38%, faţă de 12% în 2007.

Cei mai numeroşi clienţi ce utilizează cardul bancar sunt bucureştenii şi locuitorii din judeţul Ilfov, urmaţi de cei din judeţele Timiş şi Braşov, rezultă dintr-un studiu al BCR efectuat pe segmente interne de clienţi. La polul opus se află clienţii din Bistriţa, Neamţ şi Călăraşi, judeţe în care românii preferă să achite cu bani gheaţă.

Conform aceluiaşi studiu, cele mai multe convenţii de Direct Debit (serviciu prin care un client împuterniceşte banca să efectueze automat plata facturilor lunare din contul curent către furnizori de servicii agreaţi) au fost încheiate de clienţii din Capitală, Constanţa şi judeţul Argeş.  Totodată, cele mai multe convenţii de plată facturi de la ATM au fost încheiate de clienţii din Bucureşti şi judeţele Sibiu şi Brasov.

26 August 2013