Dezvoltatorii care lansează în acest an proiecte rezidenţiale profită de preţuri de construcţie mai mici

Preţurile finale sunt asemănătoare cu cele ale proiectelor lansate acum doi ani

Planul anticriză al imobiliarilor: construim acum şi vindem când treceCriza de pe piaţa imobiliară, care şi-a făcut simţită prezenţa din luna octombrie a anului trecut, nu i-a speriat pe toţi dezvoltatorii.

Unii dintre ei văd în continuare în piaţa autohtonă o oportunitate bună pentru a obţine profituri mari.

Chiar dacă acum o mare parte din populaţie nu mai are acces la credite după normele impuse de Banca Naţională a României (BNR), Eli Cohen, vicepreşedintele companiei Israel Land Development Company (ILCD), care a lansat primul proiect rezidenţial în Capitală, este încrezător în populaţia tânără care va dori să achiziţioneze apartamente.

„Acum e momentul pentru noi să facem afaceri, credem în cererea puternică de pe piaţa româneacă. După un an, va fi din nou un boom pe piaţa rezidenţială. Oferta de locuinţe noi s-a redus pentru că mulţi dezvoltatori au oprit construcţia proiectelor", a declarat Cohen. La fel de încrezători sunt şi spaniolii de la Avantia, care au anunţat la sfârşitul lunii trecute un proiect rezidenţial cu 110 unităţi, având în plan construirea a 5.000 de locuinţe în România în următorii zece ani. Directorul general al companiei, Juan Francisco Diaz, spunea că limita negativă a pieţei rezidenţiale a fost deja atinsă şi că venirea crizei a fost benefică, care a oprit preţurile ce creşteau nesustenabil.

 Firma Green City Construct face un pariu pe proiectele anunţate de autorităţi în apropiere de comuna 1 Decembrie, respectiv pe aeroportul de la Adunaţii Copăceni sau Portul 1 Decembrie. În luna martie, oficialii dezvoltatorului au anunţat lansarea primei faze a unui proiect rezidenţial cu 356 de case.

Costuri de construcţie mai mici, preţuri finale la fel de mari

Toţi aceşti dezvoltatori au ştiut să profite de criză: preţuri la materialele de construcţii mai mici, forţă de muncă mai ieftină, ceea ce înseamnă că costurile de construcţie sunt mai mici, dar preţurile finale de vânzare, la fel de mari.

 

Sursa

5 May 2009