În apropierea sezonului estival, se trece la întocmirea rapoartelor despre calitatea plajelor din Constanța. Mai precis, a celor în care s-au investit zeci de milioane de euro pentru a nu fi înghițite de mare. Eroziunea masivă din ultimii ani a impus drept necesare aceste lucrări și toată lumea așteaptă cu interes să vadă rezultatele, dar momentan, situația nu arată încurajator.

41338-plaja_mamaia.jpgPlaja din Mamaia era înghițită de mare cu o repeziciune alarmantă, așa că autoritățile au luat măsuri radicale. Anul trecut s-au investit zeci de milioane de euro pentru a inversa procesul de eroziune. În schimb, după doar o iarnă de la aceste lucrări, o porțiune de câteva sute de metri de plajă a rămas fără nisip. Pe cât de îngrijorător arată, pe atât de normal este acest fenomen, explică oficialii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Fenomenul de rupere de mal se observă în fiecare an, ca urmare a vânturilor și valurilor puternice. Nisipul însă va fi corectat și adus la profilul proiectat, atât în mod natural prin evoluția curenților marini din perioada următoare, cât și prin lucrările curente de pregătire a plajelor”, explică reprezentanții ABADL. 

Iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci se trece la planurile de rezervă. Primul dintre ele – garanția de 50 de ani pe care o oferă compania olandeză care a făcut lucrările. Oricum, calitatea lucrărilor a fost motiv de aprinsă dezbatere între specialiștii în mediu, care au atras atenția asupra metodelor îndoielnice folosite de compania olandeză.

Olandezii au lăsat pe fundul mării șanțuri de cinci metri lățime. În mod normal, acestea ar fi trebuit acoperite de curenți, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar o serie de anomalii a devenit îngrijorătoare. În primul rând, s-au format niște curenți cu valori anormal de mari, iar în al doilea rând, temperatura apei de la fundul mării este egală cu cea de la suprafață”, arată Traian Petrescu, reprezentantul Societății de Cercetare a Biodiversității și Ingineria Mediului AON.

Iar pe lângă aceste probleme, se pare că lucrările nu au fost duse la bun sfârșit, iar cochiliile de scoici au rămas pe plajă, deși acestea ar fi trebuit strivite și aruncate în mare. Această operațiune însă este una costisitoare, motiv pentru care este lesne de înțeles de ce ar fi scoasă din planul lucrărilor. Dincolo de aceste discuții între specialiști, luna aprilie este luna în care trebuie întocmite dosarele cu evoluția plajelor în care s-a investit masiv cu bani europeni. Este vorba despre Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord. Aceasta este doar o primă etapă de evaluare. A doua se va face în luna septembrie, pentru a se putea urmări evoluția plajei înainte și după sezonul estival.

CITEȘTE ȘI:

 

4 April 2017