Pivnitele din secolul al XIX-lea scufunda Galatiul



Evenimentul Zilei - 08.08.2006
 

pivniteOrasul de la malul Dunarii este impanzit de o retea de hrube subterane.

Saptamanal, in urma sapaturilor de pe santiere, la Galati sunt descoperite noi hrube cu valoare istorica. Autoritatile s-au alarmat dupa ce au constatat ca zonele in care exista o densitate mai mare de paseje subterane sunt supuse tasarilor.

Primaria Galati are deja in program refacerea cartierelor Tiglina I, Centru si a locuintelor din preajma Gradinii Publice, zone supuse unui proces accelerat de tasare.

Primarul Dumitru Nicolae a lasat sa se inteleaga faptul  ca una dintre problemele municipalitatii este impiedicarea tasarilor din cartierul Tiglina I. Specialistii dezvaluie ca aici multe hrube sunt daramate ori umplute cu ciment astfel incat imobilele de deasupra sa nu se scufunde.

Catacombele sunt pivnite pentru vin

Referindu-se la numarul mare de hrube, directorul Muzeului de Istorie din Galati, Stefan Stanciu, ne-a spus ca acestea provin din fostele pivnite ale negustorilor din Galati.

"Toate aceste pasaje subterane nu au fost construite pentru a servi ca si catacombe. Incaperile subterane sunt doar pivnite. Ca sa ma fac inteles mai bine, precizez ca, in secolul XIX, Galatiul era un oras de negustori. Neexistand frigidere pe vremea aceea, oamenii construiau sub pamant pivnite de mari dimensiuni", a mentionat acesta.

Opinia directorului Muzeului de Istorie din Galati este impartasita si de Ion Casu, istoric la Directia pentru Cultura si Culte din Galati. "Zona centrala a orasului este intesata de astfel de hrube. Ele au fost construite unele langa altele, in unele cazuri peretii despartitori s-au daramat, hrubele unindu-se unele cu altele. Din acest motiv s-a creat impresia de tunel", a afirmat Ion Casu.

Prima catacomba a fost datata 1830, moment care a coincis cu aprobarea Regulamentului Organic in tara noastra. In perioada imediat urmatoare, Galatiul a devenit zona comerciala. Legaturile domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu orasul a facut ca multe dintre hrube sa se gaseasca in preajma casei memoriale dedicate fostului domnitor.

Citeste articolul integral in Evenimentul Zilei

Marian Pavalasc
Evenimentul Zilei
 

8 August 2006