C:\WINDOWS\Desktop\RUN-B.I\w37\info_run_ziual_2708.html

 

ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
"Piramida Caselor" sare in aer
ZIUA -  11 / 09 /2003

Un consilier activ al CREDITULUI IMOBILIAR dezvaluie prin intermediul ZIUA lipsa de scrupule a unor indivizi care vor sa se imbogateasca pe munca si naivitatea altora * Ratele, dobanzile si taxele practicate la joc sunt inrobitoare * Pliantele care "garanteaza" acordarea de case in sase luni sunt minciuni sfruntate * Politia si Parchetul din Sectorul 1 nu se deranjeaza sa verifice legalitatea functionarii circuitului CREDITUL IMOBILIAR

Cu cateva luni in urma, ziarul ZIUA demasca sub titlul "Piramida caselor", aparitia unui nou tip de circuit piramidal care a prins radacini in Bucuresti, sub obladuirea autoritatilor platite sa vegheze la siguranta cetateanului, prin care se promit credite grase, intre 6000 si 30.000 de dolari, in maximum sase luni, pentru cumpararea de case. Conditia jocului este sa depui cat mai repede un avans de 30% din suma creditului dorit, insa in practica, cele sase luni promise de SC CREDITUL IMOBILIAR SRL (firma infiintata in vara trecuta) s-au lungit la zece si chiar mai mult. ZIUA a avertizat opinia publica ca la fel cum s-a intamplat cu toate circuitele financiare din Romania post-decembrista, exista un risc major ca administratorii jocului sa fuga cu banii, mai ales ca sumele care se strang sunt de ordinul milioanelor de dolari, iar fraierii sunt cu duiumul, pentru ca multi nu invata din experientele trecute. Vorbim de risc major, deoarece artizanii jocului uziteaza de semnaturi false, colecteaza dobanzi la credite, exercitand astfel activitate bancara neautorizata si obliga pe cetatenii slabi de inger la semnarea unor contracte cu clauze inrobitoare. Daca autoritatile - ne referim aici la Politie, Parchet si alte institutii - nu s-au deranjat sa efectueze nici un fel de control in urma semnalelor noastre, iata ca unii angajati ai jocului rup tacerea si demasca dedesubturile unei afaceri care a inceput sa se extinda si in alte orase. Publicam in continuare destainuirile unui consilier al CREDITULUI IMOBILIAR SRL (la randul lui victima a jocului), care produc un adevarat cutremur in "Piramida caselor". Precizam ca Vasile Cretu este unul dintre principalii consilieri "antrenati" de patronul jocului, directorul general Victor Stan, in tehnica atragerii in joc de participanti cu cat mai multi bani. El a jucat ca orice alt participant cu speranta dobandirii unei case, realizand ca acest lucru e aproape imposibil. Prin demersul sau, Vasile Cretu spera ca cei care cad in ispita jocului piramidal sa fie cat mai corect informati despre ceea ce ii asteapta.

Manipulatorii

"Ma numesc VASILE CRETU, sunt consilier imobiliar la CREDITUL IMOBILIAR SRL si imi asum intreaga raspundere pentru cele ce scriu. La 20 mai 2003 am depus suma de 4355 USD reprezentand 54 de rate + 80 USD taxa de administrare si asa mi-am "garantat" locul peste 10 luni (si nu dupa 6 luni cum scriu pliantele CREDITULUI IMOBILIAR), in luna martie urmand sa primesc creditul de 10.000 USD.

Greseala facuta de directorul VICTOR STAN este ca a insistat sa urmez cursurile firmei pentru a deveni consilier imobiliar, lucru pe care l-am acceptat. In luna iunie, invitat de sotii Spataru (consilierii mei), am participat la o licitatie cu strigare, prezidata de avocatul Lovin Serban. La aceste licitatii sunt invitati toti clientii si potentialii clienti ai firmei, pentru a putea fi convinsi ca totul este transparent si corect, deoarece totul se filmeaza in direct cu o camera, sunt afisate pe un ecran numele participantilor la licitatie si alte amanunte care pentru un novice sunt destul de convingatoare. Cel mai important lucru dupa opinia lui VICTOR STAN este ca aceste licitatii sunt asistate de o comisie formata din avocat Lovin Serban, notar Eugen Marincas, inginer de sistem Anca Cretu, directorul de vanzari Liviu Plapcianu si, evident, Victor Stan.

Singurul care nu apare niciodata este Radu Opaina, presedintele FEDERATIEI ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI, federatie pomenita de fiecare data de VICTOR STAN care, spune el, este fondatoarea CREDITULUI IMOBILIAR. Numele lui Radu Opaina este des folosit de VICTOR STAN la cursuri si la licitatii, ca detinator a 10% din actiunile CREDITULUI IMOBILIAR. Am licitat personal, in finala am ajuns cu o consiliera de la CREDITUL IMOBILIAR (care mai tarziu am aflat ca se numeste Elena) care a licitat pentru o clienta de a sa si a castigat licitatia cu 101 rate, eu licitand numai 100 rate. Aceasta asa-zisa licitatie avea sa ma coste 2.100.000 lei.

Rudele nu fac scandal prea mare

Acum am sa va lamuresc de ce VICTOR STAN nu dorese sa faca publicitate acestor "credite avantajoase" oferite de CREDITUL IMOBILIAR.

Consilierii (" gasculite " cum ne alinta VICTOR STAN) se vor folosi mai intai de rude, de prieteni, apoi de cunostinte si in final de persoanele recomandate de clienti sau de firma, acestea fiind indicatiile predate la cursuri. O ruda atrasa de noi in acest joc nu poate reactiona ca un strain in cazul in care nu va primi creditul, de asemenea un prieten. Pe asta se bazeaza VICTOR STAN si recunosc ca metoda da rezultate. Iata cateva intamplari semnificative care au dus la retragerea mea din randul clientilor (depusesem deja in jur de 4600 S) si m-au facut sa studiez cu mai multa atentie contractul impreuna cu cele doua anexe. In ultima zi de cursuri am pus in fata a 12 colegi o intrebare lui VICTOR STAN. Ce se intampla daca in luna martie 2004, cand eram programat, nu mi se va da creditul, deoarece in contract nu este stipulat acest lucru? Raspuns: Domnule Cretu, nici o problema, veti primi banii inapoi fara dobanda asa cum este stipulat in contractul pe care impreuna l-am semnat (si asta dupa 10 luni de asteptare). Am replicat ca peste 10 luni vreau sa mi se inapoieze 25.000 S, la care dansul mi-a raspuns ca nu este corect si daca vreau a doua zi imi va inapoia toti banii fara sa pierd un leu. Nu s-a tinut de cuvant a doua zi, spunadu-mi ca cererea mea trebuie supusa adunarii generale a firmei. Dupa 8 zile VICTOR STAN m-a invitat telefonic la sediul firmei (cea ce nu facuse niciodata pana atunci) si mi-a spus ca imi va restitui banii. Cand am ajuns la sediul firmei erau 7- 8 persoane care faceau scandal impreuna cu consiliera Elena. Doamna Elena mi-a aratat ziarul ZIUA unde era un articol incendiar, intitulat "Piramida Caselor" si care se referea la CREDITUL IMOBILIAR. Dupa un timp a aparut si VICTOR STAN, care nu stia ce sa mai raspunda. Am fost invitat de VICTOR STAN in biroul unde mi-a inmanat suma de 4300 S (si nu 4355 S cat depusesem), spunandu-mi ca ii pare rau ca nu a reusit sa-mi dea banii mai devreme si ca este o coincidenta ca s-a intamplat in aceasi zi cu aparitia articolului din ziar. La insistentele mele privind diferenta de 1.800.000 lei, VICTOR STAN mi-a spus ca pot primi banii numai daca emit o factura pe suma respectiva (pentru identificare clienti), ceea ce am si facut. Mai aveam de primit suma de 8.500.000 lei, reprezentand 2 rate a 88.7 S + 80 S taxa de inscriere, bani pentru care m-am rugat atat de VICTOR STAN cat si de consilierii mei - familia Spataru - aproape 35 de zile. Dupa aceasta perioada am primit numai 6.400.000 lei, diferenta de 2.100.000 fiindu-mi oprita pentru o amenda de licitatie, aceeasi licitatie pentru care sotii Spataru ma asigurasera ca nu voi plati nimic.

Cine intra in "hora" nu mai poate sa iasa

Pentru a intelege mai bine ce urmareste VICTOR STAN impreuna cu cei ce se afla in spate, o sa analizam contractul impreuna cu anexele sale si o sa incercam sa raspundem la cateva intrebari ce se impun. Cea mai mare atractie este bineinteles faptul ca nu este nevoie de giranti si nu se cer explicatii in legatura cu provenienta banilor. Parerea mea este ca in acest mod se pot spala bani, cum bine spunea la o emisiune televizata ministrul Ionel Blanculescu.

O alta atractie este aceea ca poti cesiona (vinde) contractul in cazul in care doresti sa te retragi din acest joc (tip C.A.R. zice VICTOR STAN) oricand doresti, dar veti vedea ca acest lucru este posibil mai mult teoretic. Sa presupunem ca un client plateste 7 rate a 100 S + 80 S taxa de inscriere si doreste sa cesioneze contractul. Pai cine il va cumpara? Cei care economisesc cate 100 S pe luna nu vor avea bani sa-l cumpere, iar cei care au avansul de 30 % vor plati 54 de rate astfel beneficiind de o reducere de aproximativ 10 milioane lei facilitat de CREDITUL IMOBILIAR. Iata cum cel care doreste sa vanda contractul va astepta mult si bine, cum am asteptat si eu 3 luni pentru numai 200 USD si nu uitati ca sunt consilier si fac parte din sistem.

Minciuni fara acoperire

La CREDITUL IMOBILIAR poti lua doua credite daca doresti, ne informeaza VICTOR STAN. Un imobil in care vom locui, iar celalalt imobil il vom inchiria si uite asa cu banii luati pe chirie vom plati celalalt credit si aproape gratuit vom deveni proprietari pe doua imobile. Facilitatile nu se opresc aici. Daca dorim sa vindem peste 2-3 ani imobilul pe care il detinem nu este nici o problema. Cautam un client nou sau si vindem, bineinteles in castig pentru ca intre timp preturile cresc, sustine VICTOR STAN. Iata cum se pot face afaceri pe creditul acordat de firma domnilor, fara sa miscati un deget. Acum sa facem o mica socoteala sa vedem si ce suma putem castiga din aceasta afacere. Luam un credit de 15.000 USD pentru o garsoniera. Platim aprox. 100 USD taxa de administrare + 54 de rate a 129.5 USD si asteptam creditul numai 10 luni, nu ca la ANL 18 luni, dar intre timp pentru a beneficia de credit trebuie sa platim ratele la zi, adica 129,5 USD x 10 luni. La o mica socoteala am platit timp de 10 luni in asteptarea creditului suma de: 100 USD taxa + 6993 USD cele 54 de rate + 1295 USD ratele la zi pe 10 luni = 8388 S. Pentru a lua creditul va trebui sa asiguram imobilul achizitionat in favoarea firmei + o asigurare de viata, (lucru care este bine sa nu-l spunem clientilor inainte), care impreuna fac cam 15 USD pe luna adica 27.000 USD pe 15 ani, perioada creditului, suma ce se adauga la cei 8388 USD = 11.088 USD, iar rest de plata 15.022 USD. Deci garsoniera ne va costa in final 26.110 USD.

Sa fiti siguri ca firma nu va lua nici un comision de la dvs. indiferent cat veti lua pe garsoniera, va poate spune oricand VICTOR STAN . Aceasta socoteala o fac numai pentru dvs, dar in nici un caz nu o voi face cu clientul meu, care doreste sa ia un credit, pentru ca altfel ar mai lua el creditul daca ar sti aceasta socoteala!?

Banii nu pot fi dati inapoi

Directorul VICTOR STAN ne spune ca banii se transforma aproape instantaneu in bunuri imobiliare. La o mica socoteala, pentru ca un client sa obtina un credit de 15.000 USD, va avea in spate 150 de deponenti a 100 USD. In cazul in care acestia din urma din anumite motive vor dori sa se retraga, sa intelegem ca firma va vinde imobilul celui care a obtinut creditul sau va plati din cele 200 milioane (6000 S) cat reprezinta capitalul social al SC CREDITUL IMOBILIAR SRL. Nu va speriati domnilor ati uitat de cesionarea contractului, lucru la care s-a gandit personal VICTOR STAN si asta daca va fi vorba doar de un credit de 15.000 USD. Ce se va intampla daca vor fi acordate 10 credite a 15.000 USD, echivalentul a 1500 de deponenti!? La aceasta intrebare dorim sa ne raspunda Victor Stan, sau poate ne vor raspunde consilierii mei, familia Spataru, familie care nu se simte cu nimic vinovata fata de mine si nici fata de cei 10 clienti ai sai pe care i-a aburit asa cum intentioneaza sa faca in continuare si cu alti clienti. Iata numai cateva motive pentru care eu nu am facut nici macar un singur contract. Dormiti linistiti, CREDITUL IMOBILIAR vegheaza pentru dvs!".

Razvan SAVALIUC 



 

 

 

11 September 2003