La finele anului 2015, Piraeus Bank România a realizat o creștere cu 5%  a solvabilității, atingând nivelul de 17,3%, o creștere a lichidității imediate la  54%  (de la 42 % în 2014) și o rată a creditelor neperformante de 4,3%. De asemenea, banca a realizat o acoperire de peste 100% a creditelor neperfomante prin provizioane și colaterale.

39800-piraeus_bank.jpgObiectivele băncii au fost cu prioritate cele legate de implementarea planului de restructurare a grupului și de creșterea solidității operațiunilor, pentru a face față celor două mari momente de presiune din cursul anului: pe de-o parte impactul indirect al crizei datoriei suverane din Grecia, pe de altă parte variația de curs a francului elvețian, ce a dus la creșterea costului riscului de credit.

“Întreaga activitate a anului 2015 a fost orientată către consolidare, chiar dacă acest lucru a însemnat asumarea unor presiuni pe profitabilitate. Am luat măsuri proactive de administrare a lichidității, avem active lichide de 700 milioane de Euro și un raport credite brute/depozite subunitar de 0,95 față de 1,26 la finele anului 2014.  Am implementat măsurile de menținere a lichidității, fără a încuraja o politică de pricing ridicată la depozite” a declarat Cătălin Pârvu, CEO al Piraeus Bank România.

Veniturile din activitatea de bază s-au ridicat la 71,1 milioane de Euro, în scădere cu  10% față de 2014, în contextul în care banca s-a axat mai mult pe reașezarea relațiilor sale comerciale, încurajând acele relații care aduc valoare atât băncii cât și clienților săi. Activitatea de creditare a fost una selectivă, cu focus special în zona IMM-urilor.

Scăderea depozitelor se datorează presiunilor apărute în special în perioada de vară (iunie/iulie), în contextul crizei datoriei suverane a Greciei.

În ciuda rezultatului negativ obținut la sfârșitul anului, cu pierderi înregistrate de 42, 7 milioane euro, poziția de capital a băncii este una solidă, banca având rezerve de capital adecvate (capital buffer existent de cca. 70 de milioane de euro).

“Anul 2015 a fost unul greu, dar am anticipat dificultățile astfel că, prin strategia abordată, indicatorii de capital s-au îmbunătățit. Caracterul proactiv al politicilor noastre de capital s-a dovedit a fi unul corect, la fel ca și în 2013-2014 când Piraeus Bank România a integrat ATE Bank România, rezolvând practic o problemă la nivel de sistem prin asumarea unui impact negativ de cca. 150 milioane de euro.  Curățarea bilanțului și consolidarea din timpul anului 2015 au însemnat pierderi asumate de acționar, pentru repoziționarea băncii”, a adăugat Cătălin Pârvu.

Pentru 2016 Piraeus Bank România se va concentra pe integrarea de noi concepte și modele de business, în paralel cu preocuparea de a consolida baza de venituri, în special prin susținerea mai intensă a activității de creditare și controlul riguros al costurilor. Va exista o concentrare pe activitatea din orașele mari și pe susținerea prin tehnologie a accesibilității serviciilor băncii în toate zonele, atât pentru companii, cât și pentru clienții persoane fizice.

Despre Piraeus Bank

Piraeus Bank România este una dintre cele mai bine capitalizate bănci de pe piața locală, parte a grupului financiar Piraeus Bank Group. În cei 15 ani de activitate pe piața din România, Piraeus Bank și-a construit o rețea vastă de unități și deservește peste 300.000 de clienți.

Piraeus Bank Group este grupul financiar cu o experiență solidă pe segmentele produselor de retail banking și IMM, precum și pe zona piețelor de capital, a investițiilor bancare și leasing–ului.

Piraeus Bank Group ocupă locul 1 în topul celor mai mari bănci din Grecia, este un grup financiar european concentrat pe zona Europei de S-E, prezent în 10 țări.

29 March 2016