Piata cladirilor de birouri va ramane si in 2012 sub imperiul chiriasilor, principala cauza fiind raportul cerere/oferta si stocul relativ mare de spatii, arata o analiza a Cushman & Wakefield Romania.

23897-pipera-tunari-ramane-si-in-2012-cenusareasa-pie.jpgTotodata, in 2012, zona Pipera-Tunari va fi plasata in coada listei companiilor cu optiuni pentru relocare. “Va exista in continuare o rata crescuta de neocupare a birourilor din zona Pipera – Tunari, in special din cauza accesului dificil si al infrastructurii nefinalizate inca“, declara Andrei Birsan, Director Departament Birouri, Cushman & Wakefield Romania.

In general insa, rata de neocupare a scazut in Trim 4 2011 pentru al 3-lea trimestru consecutiv incheind anul la 8,7%. O crestere usoara a ratei de neocupare poate fi vazuta in 2012 cu toate ca spatiul total aflat in constructie a scazut odata cu livrarea unor spatii pre-inchiriate, spre sfarsitul celei de-a doua jumatati a anului 2011 .

In ce priveste investitiile, exista unele tranzactii in asteptare, pentru 2012,  cu investitorii axati clar pe produse prime (de prim rang). In cursul anului 2012 ne asteptam la o crestere bazata mai ales pe cererea interna, in timp ce criza din zona euro va continua sa afecteze nivelul exporturilor.

De asemenea, “in piata de birouri de clasa A ne asteptam ca rata de neocupare sa scada odata ce cererea pentru spatii de grad B si C va tinde sa scada. In timp, pe masura ce noile dezvoltari isi vor incetini ritmul, chiriile vor inregistra o usoara crestere , pe spatiile de birouri de clasa A”, adauga Andrei Birsan.

Daca nu vor exista « stocuri » importante in sistemul local sau international vom asista la un ritm mai crescut de tranzactionare, putandu-se inregistra o crestere a preinchirierilor, pentru proiecte anuntate a fi finalizate in 2012-2013.

Absorbtia (rata la care suprafata inchiriabila este ocupata) ramane scazuta pentru ca cea mai mare parte a activitatii este determinata de reinoiri de contract, reinoiri ce au reprezentat peste 50% din activitatea pe Trim. 4 2011.

Tendinte piata de birouri in Europa

- Moscova a cunoscut o crestere brusca a chiriilor la spatiile prime de birouri - cu 41% mai mult fata de anul trecut.
- Deficitul de spatii nou construite (de birouri) in majoritatea tarilor europene a dus la o majorare a pretului de inchiriere in Europa cu 2%.
- Singurele piete din Europa de Vest ce au inregistrat scaderi in inchirieri sunt Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania.

Piata de birouri in Romania

-Chiriile in spatiile prime se stabilizeaza, dupa cresterea ce a avut loc, in urma retragerii stimulentelor oferite de proprietari.
-Oferta limitata de spatii de cea mai buna calitate va duce la o crestere a competitiei pentru obtinerea acestora, avand ca rezultat micsorarea yeld-urilor.
-Gradul de neocupare se va stabiliza in 2012 pe baza limitarii inchirierilor facute inainte de finalizarea constructiei.

 

Sursa

16 March 2012