Toate judeţele din Ardeal şi Banat au înregistrat creşteri ale numărului de tranzacţii imobiliare în primele nouă luni din 2008.În zona Bucureşti-Ilfov, piaţa a „îngheţat“.

Pulsul pieţei imobiliare autohtone nu se mai ia din Bucureşti şi Ilfov, ci din Ardeal şi Banat. După ce, în ultimii ani, zona Capitalei a consemnat creşteri semnificative ale numărului de tranzacţii cu case şi terenuri, datele oficiale furnizate pentru Gândul de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată o scădere pe primele nouă luni ale acestui an, faţă de 2007.

Astfel, în cazul Bucureştiului, cifra a coborât cu peste 3.700 în perioada analizată, iar în Ilfov s-au parafat cu 4.500 de tranzacţii mai puţin. În schimb, mai toate judeţele din Ardeal şi Banat au ieşit pe plus în privinţa contractelor de vânzare-cumpărare încheiate. De departe, Timişul conduce detaşat, cu o cifră de 32.500, adică un salt de peste 10.400 de tranzacţii comparativ cu anul trecut.

Activitate intensă pe piaţa imobiliară a fost, bunăoară, şi în Arad (+7.900), dar şi în Braşov (+5.100 de tranzacţii). Cerere mai mare de case şi terenuri a existat şi în judeţul Cluj, unde datele ANCPI arată o creştere de aproape 5.000 a numărului de tranzacţii. Pe listă se mai află judeţele Bihor, Mureş, Sibiu, Satu Mare, Hunedoara, Maramureş, Harghita şi Sălaj, cu cifre mai mari. Omul de afaceri Remus Benţa, care dezvoltă o serie de proiecte imobiliare în judeţul Timiş, Braşov, Sighişoara şi Târgu Mureş, găseşte situaţia cât se poate de firească.

Investitorii au fost nevoiţi să se îndrepte către zone mai ieftine din ţară, după ce preţurile au crescut exagerat în Bucureşti, Constanţa şi Timişoara. Aşa s-a ajuns ca oraşe mai mici, precum Cluj-Napoca, Braşov sau Târgu Mureş, să atragă banii din imobiliare”, a declarat pentru Gândul Remus Benţa.

Cu alte cuvinte, se poate spune că Bucureştiul şi Ilfovul se află într-o etapă mai avansată pe piaţa imobiliară decât celelalte oraşe. “Totuşi, este posibil ca şi aceste oraşe să urmeze trendul înregistrat în Bucureşti, mai devreme sau mai târziu”, ne-a declarat, la rândul său, Adrian Erimescu, directorul general al portalului specializat imobiliare.ro.

Tranzacţiile „îngheaţă“ şi în Ardeal

Cu toate creşterile măsurate pe întreg intervalul ianuarie-septembrie, reprezentanţii mediului de afaceri din zona Ardealului sunt de părere că şi aici piaţa a început să stagneze, pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare. “Piaţa a fost efervescentă până pe la mijlocul anului, după care numărul tranzacţiilor s-a redus. Pe de-o parte, cumpărătorii se tem să mai investească bani şi aşteaptă să scadă preţurile. Pe de altă parte, sunt mai puţini bani pe piaţă”, ne-a declarat Ilie Carabulea, care are afaceri imobiliare în zona Sibiului.

Acesta se aşteaptă la o scădere dramatică a tranzacţiilor încheiate până la sfârşitul acestui an chiar sub nivelul anului 2007, deşi, în intervalul ianuarie-septembrie 2008, datele ANCPI arată un plus de peste 3.300 pentru Sibiu. Părerea sa este împărtăşită şi de Remus Benţa, care nu întrevede o ieşire din această situaţie mai devreme de un an. “Băncile nu mai acordă credite persoanelor fizice, iar dezvoltatorii au acces din ce în ce mai greu la bani. În aceste condiţii, soluţia este ca investitorii să mai lase din preţuri. Şi vor lăsa, pentru că nu au de ales”, conchide Benţa. (Simona Simionescu)

Sursa

30 October 2008