Unul din 500 de bucureşteni a vândut sau cumpărat o proprietate imobiliară în penultima lună a acestui an. Dezgheţul din miez de iarnă al pieţei se resimte chiar şi în Pipera, un loc în care pretenţiile proprietarilor se diminuează de la o zi la alta.

15730-targ-imobiliar-ovidiu-micsik.jpgUn exemplu concret de mărire şi decădere imobiliară este fosta zonă vedetă a afacerilor imobiliare, Pipera. "În Pipera s-au construit vile cu suprafeţe cuprinse între 300 şi 500 de metri pătraţi, dar înghesuite. Cererea tot mai mică i-a determinat pe vânzători să scadă anual preţul cu 30-40%", a declarat pentru gândul Răzvan Muntean, directorul general al portalului imobiliar imopedia.ro. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2008, proprietarii cereau şi obţineau pentru o casă de 300 de metri pătraţi peste 370.000 de euro, în prezent se realizează puţine tranzacţii chiar şi la un preţ de circa 180.000 de euro.

Un fenomen similar s-a consemnat în acest cartier şi pe piaţa terenurilor. Loturile scoase la vânzare au suprafeţe tot mai mici pentru a se obţine un preţ unitar cât mai scăzut. Un metru pătrat de teren din primul plan era evaluat, în 2008, de agenţii imobiliari la circa 480 de euro. În primul trimestru al acestui an ei încercau să găsească cumpărători dispuşi să le plătească 180 de euro. Încă şi mai slab cotate sunt parcelele din planul al doilea pe care se cere, în medie, un preţ de 80 de euro pe metru pătrat.

Martie 2010, luna "de aur" a imobiliarelor de după criză

Revirimentul uşor al interesului pentru afacerile cu terenuri şi case, pe fondul scăderilor masive de preţ, este probat şi de datele statistice. Numai în noiembrie, în Capitală au avut loc circa 4.000 de tranzacţii, conform datelor furnizate la solicitarea gândul de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(ANCPI).

La nivel naţional, statisticile ANCPI înregistrează un nivel de 51.476 de tranzacţii imobiliare. Noiembrie este una dintre cele mai bune luni pentru vânzătorii de case, însă maximul istoric al ultimilor doi ani s-a consemnat în martie 2010 când s-au cumpărat peste 53.000 de imobile.

La polul opus, luna "neagră" a afacerilor imobliare româneşti de după boomul economic este ianuarie 2010, când s-au încheiat doar puţin peste 36.000 de afaceri de acest tip. Aşa cum era de aşteptat, Capitala conduce topul tranzacţiilor imobiliare din luna noiembrie. Este secondată de judeţul Timiş, cu aproximativ 2.800 de proprietăţi tranzacţionate. Podiumul este încheiat de Constanţa. În judeţul de la malul mării, Oficiul de Cadastru a înregistrat peste 2.400 de achiziţii.

La polul opus, locuitorii din judeţul Teleorman au manifestat cel mai scăzut apetit pentru cumpărarea de case şi terenuri. Numai 353 de astfel de tranzacţii au fost încheiate în Alexandria şi în celelalte localităţi ale acestei zone administrative. Sub pragul de 500 de tranzacţii se înscriu şi judeţele Mehedinţi şi Bistriţa-Năsăud.

Preţurile, mai mici de la lună la lună

Statisticile nu confirmă vocile care anunţă iminenţa colapsului. Din contră, numărul proprietăţilor vândute şi cumpărate este peste cel de anul trecut, iar preţurile în scădere. "Pe fondul problemelor economice şi sociale, preţurile apartamentelor din Capitală oferite spre vânzare au înregistrat o scădere medie de 15% în acest an", spune Răzvan Muntean. El se referă însă doar la preţurile solicitate de proprietari.

Nivelul la care se încheie o vânzare este sensibil diferit, iar procentul de negociere este unul impresionant în această perioadă. "În urmă cu doi ani am vândut un apartament de două camere, de 72 de metri pătraţi, situat într-o zonă centrală a Bucureştiului pentru 130.000 de euro. Întâmplarea face ca tot eu să revând zilele trecute aceeaşi proprietate pentru 82.000 de euro", povesteşte agentul imobiliar Cristian Ionaşcu.

O astfel de proprietate, de două camere, din una din zonele considerate centrale(precum Decebal, Călăşilor, Mărăşeşti, Muncii sau Vitan) era cotată la începutul anului pe site-urile de profil la aproximativ 120.000 de euro. La nivelul lunii noiembrie, preţul de pornire solicitat pe aceleaşi site-uri scăzuse până la nivelul de circa 107.000 euro.


Sursa

21 December 2010