Mii de proprietari din Bucuresti sunt purtati, de aproape un an, de la Ana la Caiafa, de fostul si actualul prefect de Bucuresti, Ion Tincu si, respectiv, Mihai Cristian Atanasoaei.

Ping-pong cu proprietarii de terenuri din BucurestiCei doi isi bat joc, practic, de proprietarii care asteapta sa intre in posesia terenurilor revendicate in baza Legii 18/1991, a fondului funciar.

Ultimul act al dramei prin care trec proprietarii a avut loc ieri, cand Tribunalul Bucuresti a admis solicitarea primarului general Sorin Oprescu privind suspendarea ordinului prefectului prin care se reinfiintau subcomisiile de fond funciar de pe langa primariile celor sase sectoare.

Solicitarea a fost admisa pana la solutionarea cererii privind anularea ordinului.

Alba-neagra cu subcomisiile

Prin ordinul 513 din 17 septembrie 2008 al fostului prefect Tincu, cele sase subcomisii locale de fond funciar de pe langa primariile de sector isi incetau activitatea si lua fiinta o comisie locala a Municipiului Bucuresti, care functiona pe langa Primaria Capitalei.

Prin actul respectiv, in loc sa accelereze rezolvarea miilor de dosare de fond funciar care exista la nivelul Capitalei, prefectul Tincu bloca, pentru o lunga perioada, retrocedarea bunurilor funciare catre proprietarii lor de drept.

Practic, proprietarii care aveau depuse dosare de retrocedare, aflate la subcomisiile de sector pentru aplicarea legilor fondului funciar in diverse stadii de rezolvare, au trebuit sa astepte luni de zile pana cand documentele lor sa reintre in lucru.

La 9 martie 2009, dupa sase luni, vazand ca a facut o mare prostie, tot printr-un ordin, acelasi prefect Tincu, desfiinteaza comisia locala infiintata pe langa primarie si reinfiinteaza subcomisiile locale de fond funciar de la sectoare.

Dupa ordinul lui Tincu din 9 martie, activitatea sub­comisiilor funciare de la sectoare a fost reluata in perioada cuprinsa intre lunile martie si mai, fiind solutionate 35 de dosare de catre comisia de fond funciar a Capitalei care functioneaza pe langa Prefectura Municipiului Bucuresti.

Acum, primarul Oprescu vrea sa opreasca desfiintarea Comisiei al carei sef este. Potrivit actualului prefect Mihai Cristian Atanasoaei, pe parcursul celor sase luni, cat a functionat ordinul 513 al lui Tincu, "activitatea de solutionare a cererilor de re­constituire a dreptului de pro­prietate privata asupra terenurilor a fost blocata".

Practic, aceeasi concluzie, puternic contestata la vremea respectiva de mai-marii Capitalei, a pus-o ziarul ZIUA, in articolele "Haos la retrocedari in Bucuresti", din 20 septembrie 2008, "Haos funciar in Bucuresti", din 31 octombrie 2008 si "Proprietarii pe drumuri, samsarii pe terenuri", din 8 decembrie 2008.

In acest ultim articol, afirmam ca "Schim­barea normelor legislative, solicitarea, repetata, a acelorasi documente doveditoare, trecerea dosarelor de la comisiile de sector la comisiile centrale de la nivelul Capitalei, sunt tot atatea metode folosite de repre­zentantii autoritatilor locale pentru a-i impiedica pe proprietarii de drept, majoritatea batrani, sa reintre in posesia terenurilor pe care ei sau inaintasii lor le-au avut."

Sursa

11 June 2009