Piaţa Universităţii este, de la Revoluţie încoace, locul în care românii se adună oricând simt nevoia să protesteze sau, după caz, să celebreze. Acest lucru se întâmplă însă printr-un acord tacit, motiv pentru care Primăria Bucureşti ia în calcul acum să oficializeze acest statut al Kilometrului Zero. Astăzi se votează dacă Piaţa Universităţii va fi transformată sau nu într-un spaţiu de dezbatere publică.

23936-4.jpgPiaţa Universităţii a devenit, în timp, locul în care românii se adună să îşi spună păsurile, să celebreze victoriile echipelor naţionale dar, cel mai des, să îşi exprime opiniile politice. De altfel, chiar şi politicienii au ales acest loc pentru a sărbători diverse victorii electorale.

Manifestări civilizate: Agora implică liste lungi de reguli pentru manifestanţi

De acum însă, toate aceste manifestări s-ar putea ţine într-un cadru organizat. Potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, românii vor fi liberi să se exprime în locuri special amenajate în Piaţa Universităţii, în baza unui regulament de organizare şi funcţionare. Asociaţia Pro Democraţia s-a gândit să acorde Pieţei Universităţii statutul de Agora, după modelul unor capitale europene. Modificările se vor face simţite la nivel de amenajări urbanistice. Dacă proiectul va fi aprobat, vor exista:

  • tribună de exprimare
  • panouri de afişaj
  • bănci sau mobilier specific
  • toalete ecologice

Numărul protestatarilor este limitat prin lege

De asemenea, dezbaterea publică va trebui să urmeze câteva reguli clare. De exemplu, va trebui ca protestatarii să înţeleagă şi să se supună unui regulament de funcţionare. Iar la acest capitol, regulile sunt atât de multe, încât este greu de crezut că vor fi respectate întocmai. Se restricţionează numărul admis al manifestanţilor, se vor respecta ore clare de începere şi finalizare şi va exista o listă clară de vorbitori.

  • Sunt interzise reclamele publicitare
  • Spaţiile de dezbatere publică sunt deschise între orele 9.00 şi 21.00
  • În Piaţa 21 Decembrie sunt acceptate doar 100 persoane
  • La Teatrul Naţional sunt acceptate 150 persoane
  • Primăria va fi informată referitor la tema şi ziua dezbaterii
  • Este interzisă camparea
  • Este interzis consumul de alcool

Aceasta este a doua variantă a proiectului de transformare a Pieţei Universităţii în Agora, după ce prima variantă a fost respinsă. Primăria comunica, la acel moment, că majoritatea unui partid politic din Consiliul General a respins acest proiect, „printr-un gest care sfidează valorile democratice fundamentale”. Partidul respectiv a precizat însă că nu a susţinut proiectul deoarece acesta încălca legea 60/1991 privind adunările publice. Astăzi, proiectul intră iar într-o şedinţă publică de dezbatere.

CITEŞTE ŞI Afacerea „Asfaltarea”, sub lupă. Contracte de sute de milioane de euro sunt anchetate

 

19 March 2012