Noi şi noi proiecte anunţate, tranzacţii de zeci de milioane de euro, optimism debordant cu privire la viitorul pieţei imobiliare autohtone. Cam aşa poate fi descrisă succint realitatea românească. Cum arată ea însă aşezată în contextul pieţelor vecine? Rămânem aceiaşi vaşnici „tigri" ai imobiliarelor şi atunci când ne raportăm la Ungaria, Polonia sau chiar Rusia?

Specialiştii companiei DTZ Echinox estimează că nivelul tranzacţiilor din Ungaria a fost în ultimul an de aproximativ 766 milioane de euro, cifră cu câteva zeci de milioane mai mică decât cea înregistrată în România. Ce este însă profund diferit? Analiştii spun că trendul celor două pieţe. În timp ce în Ungaria intră cam aceleaşi sume ca în 2004, în România investitorii abia acum încep să descopere şi alte locaţii în afara celei tradiţionale, reprezentată de Bucureşti. Comun celor două pieţe este şi faptul că una dintre cele mai importante prezenţe este cea a capitalului austriac. Fondul de investiţii Immoeast a plătit suma-record pentru piaţa autohtonă, de 210 milioane de euro, pentru centrul comercial Polus din Cluj, în condiţiile în care cea mai mare afacere imobiliară din capitala maghiară a fost de aproximativ 100 milioane de euro.

Varşovia, una dintre primele ţinte ale investitorilor occidentali, doboară recorduri de la an la an. La finele lui 2006, pe piaţa imobiliară poloneză s-au făcut afaceri de peste 4,6 miliarde de euro. Cele mai mari tranzacţii s-au realizat pe segmentul spaţiilor comerciale, domeniu în care au fost vehiculate mai mult de două miliarde de euro. Relevantă pentru distanţa la care se situează piaţa imobiliară autohtonă faţă de cea poloneză este simpla numire a celei mai mari tranzacţii de pe piaţa varşoviană. Valoarea acesteia, circa 600 milioane de euro, este echivalentul a 75% din totalul sumelor vehiculate în imobiliarul românesc. Există însă şi motive de optimism. Randamentele unei investiţii în Polonia nu mai depăşesc, cel puţin în capitală, pragul celor şase procente.

O piaţă cu un potenţial uriaş şi cu randamente superioare celor româneşti este cea rusă. Ea este deja una mamaut în comparaţie cu cea dâmboviţeană, numai în 2006 fiind realizate tranzacţii de aproximativ patru miliarde de euro. Specialiştii DTZ apreciază că Moscova începe să fie percepută ca o locaţie tot mai atractivă de potenţialii investitori. Şi aici austriecii sunt cei care domină piaţa. Ei conduc în topul celor mai mari tranzacţii, Meinl European Land plătind 400 milioane de euro pentru două spaţii comerciale de tip mall şi două terenuri în Moscova.

Sursa

5 April 2007