Piaţa birourilor din România resimte încă impactul crizei economice care s-a abătut asupra Europei şi cu precădere asupra ţării noastre. În prima parte a acestui an, companiile de la noi au fost nevoite să-şi reconsidere strategiile, eliberând astfel suprafeţele de birouri în exces şi punând presiuni asupra chiriilor, se arată într-un studiu de piaţă realizat de compania de evaluare Darian.

14260-birouri-romanialibera.jpgUn proces important observat în 2009 şi care a avut loc într-o mai mică măsură şi în prima parte a acestui an, a fost creşterea ratei de neocupare şi scăderea chiriilor, ca urmare a numeroaselor livrări de birouri pe parcursul anului 2009, an în care s-a înregistrat şi o scădere rapidă a cererii. Dezechilibrul acestui sector imobiliar se datorează în special estimărilor oportuniste şi optimismului în privinţa evoluţiei viitoare a pieţei, spun specialiştii în domeniu. Întrucât aceste previziuni nu s-au conformat realităţii pieţei, un număr însemnat de proiecte se confruntă cu dificultăţi în finalizarea construcţiilor.

„Principalii factori care au condus piaţa imobiliară în această situa­ţie de criză, în perioada 2008-2009, au fost: nivelul ridicat al preţurilor speculative pentru terenuri care au crescut costurile dezvoltatori­lor, gradul mare de îndatorare a dez­voltatorilor, costurile mari de construcţie (cu aproximativ 15-20% în perioada de dezvoltare a pieţei), dezechilibru între nivelul chirii­lor şi capacitatea economică a chi­riaşilor. În momentul de faţă, se constată o piaţă controlată de chiriaşi, care având drept obiectiv reducerea costurilor, se relochează în zone mai bune sau clădiri mai de calitate, de cele mai multe ori în schimbul unor contracte mai favorabile din punct de vedere oneros.", notează specialiştii Darian în analiza pieţei imobiliare din primul semestru al anului 2010

Tendinţe pe piaţa birourilor

O tendinţă observată în prima parte a anului pe piaţa birourilor o constituie şi modificarea zonelor solicitate de către chiriaşi, astfel încât periferia şi zonele secundare sunt mai puţin căutate din cauza distanţei mari faţă de reţeaua de transport public şi a infrastructurii mai proaste. Cel mai probabil, această tendinţă va continua şi în următoarea perioadă, şi asta pentru că la preţuri bune, chiriaşii pot obţine calitate mai bună. O altă tendinţă o constituie preferinţa chi­riaşilor pentru clădirile finalizate, în schimbul preînchirierilor, care sunt considerate mult mai riscante în contextul economic actual.

„La nivel naţional, oferta de spaţii noi de birouri ce urmează a fi livrate în anul 2010 este de aproximativ 280 - 300.000 mp, cea mai mare parte fiind programată a fi livrată în zonele secundare şi periferice ale Bucureştiului, fapt care va duce inevitabil la o scădere a chiriilor în aceste zone, dar într-un ritm mai lent decât în 2009. Cei mai activi jucători pe piaţa birourilor rămân în continuare companiile financiare, care reprezintă aproximativ 25% din cererea totală, urmată cu 20% de instituţiile publice şi de servicii. Companiile farmaceutice reprezintă o altă sursă importantă a cererii. O noutate în acest sens o constituie descreşterea cererii de birouri venită în anii anteriori de la companiile automotive.", se mai arată în studiul Darian.


Sursa

13 October 2010