Proprietarii spaţiilor comerciale din Cluj se confruntă în 2010 cu una dintre cele mai dramatice presiuni economice din ultimii ani. După un an 2009 în care analiştii pieţei la nivel naţional afirmau că piaţa de retail a scăzut cu până la 60%, primul trimestru al anului 2010 n-a adus veşti mai bune proprietarilor care sperau într-o rată de închiriere mai bună şi la preţuri mai mari.

Reducerile chiriilor pentru spaţiile comerciale din Cluj, în 2009, raportat la vârful atins în perioada 2007-2008 au oscilat între 20-50% în funcţie de zona în care se află spaţiul, în funcţie de dotări şi mai ales de capacitatea de adaptare a proprietarilor la noile condiţii ale pieţei.

În ce priveşte perioada de închiriere, aceasta a variat între 3-6 luni, după ce în anii precedenţi (2007-2008), contractele de închiriere a spaţiilor comerciale din centrul oraşului erau încheiate pe perioade mult mai lungi.

"În prezent, proprietarii care încă dispun de resurse financiare, nu se grăbesc să scadă preţurile chiriilor şi de regulă iau poziţii destul de ferme în negocieri, în detrimentul lor, lipsa disponibilităţii de a negocia preţul în sens descrescător ducând la pierderea clientului şi implicit la pierderea unui rulaj care în condiţiile de acum ale pieţei poate fi recuperat doar într-un timp mult mai îndelungat" susţine Lacrima Andreica, Marketing Manager Grup de Lux Imobiliare din Cluj.  

Deschiderea marilor centre comerciale de tip mall şi la Cluj a determinat o masivă migrare a brandurilor importante spre acestea. 

Spaţii comerciale stradale 

Centrul Clujului rămâne zona preferată a cafenelelor şi restaurantelor, dar cu o condiţie,  nivelul chiriei să fie unul cu adevărat adaptat pieţei din acest moment. Există în continuare companii din domeniul decoraţiunilor interioare, al alimentaţiei publice care sunt foarte interesate de închirierea unui spaţiu comercial, însă preţurile pe care acestea le oferă merg până la 15 euro/mp în zonele bune ale oraşului, în condiţiile în care chiriile cerute de proprietari ajung şi la 50 de euro/mp.

 

 

 


 

 

18 May 2010