Cele mai afectate din fostul bloc comunist au fost tarile baltice, Bulgaria si Ungaria

Anii de criza au aratat ca pietele rezidentiale in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt foarte vulnerabile la fluctuatiile economice si finan­ciare produse la scara globala.

Cu toate acestea, nivelul de vulnerabilitate a variat semnificativ intre diferitele piete. Polonia, cea mai mare piata din regiune, s-a dovedit a fi cea mai rezistenta. In schimb, slabiciunile de piata ale republicilor baltice au fost reflectate de expunerea mare a acestor economii la factori externi.

Pentru mai multe piete de locuinte din Europa Centrala si de Est, 2009 a insemnat o continuare a scaderii ince­pu­te deja fie in 2007, fie in 2008. De aceea, anul trecut, pe fondul unor vanzari si asa slabe in 2008, criza a capatat o noua dimensiune in cele mai multe tari. In ECE, numarul de van­zari de case a sca­zut drastic, conco­mitent cu cresterea fara precedent a ca­selor noi nevandute. Ca o consecinta a lipsei de cash-flow din van­zari, dezvol­tatorii au reactio­nat redu­cand preturile. Totodata, in scopul limi­tarii concurentei din partea vanzato­rilor de case vechi, multi dezvoltatori au inghetat unele proiecte si au suspendat alte start-upuri rezi­den­tiale, potrivit unui studiu REAS.

Vanatorii de oportunitati

In pofida reducerilor mai mult sau mai putin semnificative ale preturilor la lo­cuinte in majoritatea pietelor, cererea s-a comportat extrem de prudent. Totusi, pe cateva piete din regiune s-au inregi­s­trat usoare cresteri ale numarului de vanzari, la sfarsitul anului 2009, si chiar o stabi­lizare a preturilor. In afara de asta, analistii observa o activizare a unei noi categorii de investitori - vanatorii de opor­tunitati si fondurile „scavenger" (investitori in com­panii aflate in pragul falimentului).

Dar si acestia se arata foarte selectivi in privinta pietei rezidentiale, arata analistii REAS. Bazandu-ne pe teoria ciclicitatii in ceea ce priveste evolutia pietei imobilia­re, intrebarea pe care si-o pun acum multi investitori in imobiliare este cand va ince­pe urmatorul boom si care vor fi dife­rentele de profil intre pietele din ECE. Momentan, in absenta masei mari de investitori straini, cererea locala tre­buie sa fie fundamentul de perfor­manta pentru fiecare investitor in rezidentiale.



Sursa

1 April 2010