0-305-240.jpgIn 2005, 197.294 de persoane fizice au declarat ca au realizat venituri din inchirieri, potrivit unei statistici a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Acestea au inregistrat 401.120 de contracte de cedarea folosintei bunurilor, cea mai mare parte a lor fiind de natura imobiliara. Impozitul anual stabilit pe veniturile din chirii realizate s-a ridicat la un total de 85.683.578 de lei.

Astfel, rezulta o valorare medie a contractului de 1.331 de lei. La o medie nationala de piata a chiriilor, de circa 100 de euro pe luna, la nivelul anului 2005, valoarea medie a unui contract ar acoperi doar trei luni, la garsoniera.

Putini declara la Fisc si mai putin

Expertul imobiliar Liviu Ureche spune ca numarul contractelor dat de ANAF este extrem de mic pe linga numarul real de contracte de inchiriere care s-au semnat in 2005. „Nu este o cifra care ma impresioneaza. Cred ca reprezinta doar o mica parte din numarul real de inchirieri, pentru ca cele mai multe nu se declara la Fisc“, ne-a declarat Ureche.

Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, crede insa ca cifrele ANAF sint apropiate de realitate, insa, din cauza impozitului de 16%, s-ar putea ca sumele declarate sa fie mai mici decit cele incasate. „400.000 de contracte reprezinta o suma mai mult decit incurajatoare. Ma asteptam sa fie mai putine, mai ales la nivelul anului 2005. Cu valoarea medie a unui contract este o problema. S-ar putea ca sumele sa nu fie in totalitate declarate. Daca lumea nu declara, inseamna ca marimea impozitului este mai importanta decit riscul de a fi prins. Nu trebuie uitat totusi ca este o medie intre chiria de student si cea pentru spatiu comercial sau vila.

Impozitul pe chiria la bloc ar trebui sa fie de 5%. Atunci l-ar plati toata lumea si ar ajuta economia pe orizontala“, a spus Giurgiu.

Nimeni nu stie cit se inchiriaza

Liviu Ureche a mai precizat ca nicaieri nu exista o evidenta apropiata de adevar a inchirierilor de locuinte din Romania. Potrivit raportului Institutului National de Statistica, „Conditiile de viata ale populatiei din Romania“, pe anul 2005, doar 2,6% dintre cei intrebati au declarat ca locuiesc in chirie, la stat sau la particulari. Cercetarea a fost facuta pe 10.500 de gospodarii din toata tara. Numarul total de locuinte este de peste 8,1 milioane, dintre care peste 97,2% sint in proprietate privata.

Chiria de vacanta

O categorie care nu da in nici un chip pe la Fisc sint „gazdele“ de pe litoral si de la munte.

Singurele dari ale persoanelor fizice care ofera gazda sint amenzile platite agentului de ordine publica pentru practicarea comertului stradal neautorizat, atunci cind „ies“ dupa clienti. Nici in acest domeniu nu exista o statistica, fie ea oficiala sau nu.

  • 60.000 de euro pentru consultanta

Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania, a declarat ca Ministerul Transporturilor a angajat, pe 60.000 de euro, un consultant care sa faca in asa fel incit sa treaca proiectul de lege care fixeaza durata minima a unei chirii la cinci ani. „Este o lege aberanta. O sa atacam aceasta initiativa a ministrului la Curtea Constitutionala. Si mai departe, ca tot s-au simplificat procedurile, o sa-i dam in judecata la Curtea Europeana de Justitie“, a spus Giurgiu.

Sursa

28 March 2007