Firma Red Project Three, care administrează mall-ul Armonia din Brăila, a intrat în insolvenţă după ce, săptămâna trecută, Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea depusă de companie. Centrul comercial nu a funcţionat decât şase luni şi stă închis de mai bine de un an. Tot săptămâna trecută a cerut şi proprietarul City Mall insolvenţa companiei.

14769-armonia_14969f716a.jpgCompania RED Management Capital, proprietarul mall-ului din Brăila, a anunţat în repetate rânduri că s-a decis transformarea imobilului în spaţiu dedicat magazinelor de tip outlet. Reprezentanţii dezvoltatorului au recunoscut că au calculat greşit potenţialul pieţei din Brăila în momentul în care au decis construirea mall-ului, însă acum speră că vor reuşi să convingă piaţa cu această modificare.

„Am încredere că ne vom reveni, dar nu pot spune cum şi când. Există o problemă pe piaţă şi noi suntem în căutare de soluţii comerciale pentru a rezolva această problemă. Trăim vremuri grele, dar eu sunt optimist că vom trece cu bine peste, altfel nu am mai investi în România, mai ales în aceste momente. Cred că e nevoie de un centru comercial în Brăila", a declarat pentru Capital Christian Hiver, directorul de leasing al dezvoltatorului.

Reconfigurarea mall-ului Armonia este încă la stadiu de intenţie, deoarece proprietarii încă sunt în căutarea unor parteneri financiari şi a unor chiriaşi dispuşi să semneze un pre-contract. Deocamdată compania se luptă cu un credit de 47 mil. euro accesat de la Volksbank pentru construcţia proiectului. Tribunalul a desemnat Casa de Insolvenţă Transilvania ca administrator judiciar al Red Project Three pe parcursul desfăşurării procedurii de insolvenţă.

Dezvoltatorul, controlat de fondurile de investiţii Warburg Pincus (SUA) şi GED (Spania), a finalizat până acum mall-ul Armonia din Arad, vândut către Immoeast pentru 120 mil. euro, şi are în construcţie o reţea de centre comerciale de tip „street-mall" în oraşe cu o populaţie de 25.000 - 75.000 de locuitori. Pe lista RED se află localităţile Huşi, Marghita, Slobozia şi Miercurea Ciuc.

Cazul City Mall şi Tiago

Firma Victoria Holding, proprietarul centrului comercial City Mall de lângă cimitirul Bellu, şi-a cerut propria insolvenţă în data de 29 octombrie, termenul de judecată impus de Tribunalul Bucureşti fiind fixat pentru 2 noiembrie. Dacă cererea va fi acceptată, City Mall va fi al treilea mall din România ajuns în insolvenţă.

Acţiunea vine după ce, în ultimul raport financiar, fondul australian de investiţii APN/UKA European Retail Trust anunţa că nu are bani să îşi achite creditul de 40 mil. euro contractat de la UniCredit. Valoarea centrului comercial a scăzut drastic în ultimii ani. Dacă în 2006 a fost achiziţionat pentru circa 100 mil. euro, acum mall-ul este evaluat la 35,4 mil. euro.

Tot UniCredit a finanţat şi primul mall care a intrat în faliment, respectiv Tiago Mall din Oradea. Expunerea băncii cu capital austriac pe centrul comercial din Oradea a fost de 64 mil. euro. Tiago Mall a fost vândut în iunie anul acesta unei firme controlate de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

Într-un interviu acordat Capital în luna mai, Mihai Agaficioaia, directorul general al City Mall, admitea faptul că activitatea mall-ului pe care îl conduce a fost afectată de noile condiţii de piaţă.

„Am ajuns la momentul în care sunt anumite centre care merg mai bine, altele care merg mai puţin bine sau mai deloc. City Mall face parte din categoria a doua şi asta se datorează faptului că în zonă s-au dezvoltat foarte multe", a declarat la acea dată Agaficioaia.

APN/UKA European Retail Trust, proprietarul mall-ului din zona Pieptănari, a încasat anul trecut, din închirierea centrului, circa 3,5 milioane de euro, mai puţin cu 53% decât în 2008. Scăderea veniturilor este explicată prin creşterea spaţiilor libere, prin concesiile acordate la închiriere, dar şi prin amplificarea concurenţei pe piaţa bucureşteană. Gradul de ocupare al City Mall este de 80%, la o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp. Mall-ul este vizitat zilnic de 12.500 de bucureşteni.


Sursa

3 November 2010