La nivel global, semne de imbuna­tatire a pietei locuintelor sunt tot mai numeroase. Numarul de tari care s-au descurcat mai bine in acest an este in crestere, comparativ cu anul trecut.

Din pacate, Romania nu face parte din acest pluton al pietelor de succes. Reiesind din prognoza macroeconomica pentru 2010, estimarile privind piata imobiliara romaneasca nu dau loc optimismului.

Nu a venit inca vremea pentru cum­paraturi pe piata rezidentiala europea­na. Dupa o perioada de 12-14 luni de caderi ale preturilor, peste tot in Europa pro­pri­etatile continua sa fie mult prea scumpe, apreciaza expertii Global Pro­perty Guide.

Desi bancile centrale au tot redus dobanzile de referinta pe majo­ritatea pietelor europene, inclusiv in Ro­mania, debitorii continua sa plateasca rate foarte mari la creditele imobiliare contractate.

Nici pentru investitorii in­stitutionali nu este inca momentul de achizitii, deoarece tendinta de scadere a preturilor se men­ti­ne in majoritatea pie­telor europene, mai ales in cele estice.

Tarile baltice (Estonia, Letonia si Li­tuania), impreuna cu ultimele aderate la UE (Romania si Bulgaria), dar si Ucraina au inregistrat cea mai cumplita scadere in termen de tranzactii si preturi.

Vecini cu probleme

Piata imobiliara letona a aratat cel mai spectaculos declin. La finele pri­mu­lui semestru din 2009, in Riga, capitala republicii baltice, pretul mediu al unei locuinte de tip apartament era cu 60% mai mic comparativ cu situatia de la sfar­situl anului precedent.

Cererea de noi lo­cuinte a fost grav afectata de do­banzile mari percepute de catre ban­cheri pentru cre­ditele ipotecare, care in iunie 2009 ajun­sesera la 17,7%.



Sursa

14 October 2009