0-1606-5fb53c8037f30312151079322069d49b.jpgTranzacţii mai puţine, dar mai valoroase. Astfel pot fi descrise performanţele înregistrate pe piaţa investiţiilor imobiliare din România. În semestrul I al anului, volumul total al investiţiilor a crescut cu 50% faţă de perioada similară din 2007 şi a ajuns la 596 milioane euro. Majoritatea tranzacţiilor a vizat sectorul proiectelor cu funcţiune mixtă, aceasta reprezentând 57% din contracte.

Piaţa locală de investiţii a rămas relativ activă, în ciuda dificultăţilor generate de criza subprime în domeniul financiar. Astfel, în semestrul I al anului, volumul total al investiţiilor s-a ridicat la 596 de milioane de euro, cu 50% mai mult comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară din 2007. 57% contracte au avut drept obiect proiecte cu funcţiune mixtă, faţă de anii precedenţi când vedete au fost clădirile de birouri.

Consultanţii AtisReal susţin că principalul motiv pentru scăderea activităţii investiţionale pe segmentul de office este vânzarea lor ca parte a unor dezvoltări mixte. În aceste condiţii, investiţiile în birouri au fost de doar 36 de milioane de euro. Nivelul este similar cu cel înregistrat pe segmentul rezidenţial.

În schimb, piaţa de retail a atras mare parte din fonduri, încheind semestrul I la o cotă de aproape 185 de milioane de euro. Toate tranzacţiile s-au realizat cu centre comerciale din afara Bucureştiului.

 Pe segmentele industrial şi de hoteluri, primele şase luni din an nu au fost cu noroc, niciun imobile de pe aceste sub-pieţe nefiind preluat.

Randamentele medii pentru spaţiile de calitate au crescut de la sfârşitul lui 2007 pe toate segmentele pieţei imobiliare. Performanţele pozitive vin după 5 ani consecutivi de scădere, marcaţi de incertitudine şi scăderea capitalizării unor companii. La finalul semestrului I, ratele de profit pentru clădiri de birouri moderne varia între 7 şi 7,25%.

Sursa

22 October 2008