Piaţa industrială şi a spaţiilor logistice se contractă din cauza recesiuniiNoul studiu al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge relevă impactul recesiunii globale asupra pieţelor proprietăților industriale şi logistice din Europa, inclusiv România (pagina 31).

 

În detaliu, studiul European Industrial Property Markets 2009 evidentiază următoarele aspecte:

·  România. Stocul de spaţii industriale este de cca. 3,4 mil m², care se referă majoritatea la spaţii standard. Stocul de spaţii moderne a fost estimat la 850.000 m2. Multe din dezvoltările industriale noi sunt localizate în vestul şi nordul Bucureştiului.

·  Oferta de spaţii industriale este în prezent frânată de dificultăţile ivite în achiziţionarea terenului pentru construcţie. Utilităţile şi accesul sunt alte frâne. Este foarte puţin probabil să existe dezvoltări speculative majore în 2009, din cauza situaţiei actuale a pieţei, a dificultăţilor în obţinerea finanţării.

·  Chiriile pentru spaţii logistice sunt uniforme în ţară, de cca 54/m²/an, cu o tendinţă ascendentă, pe masură ce va amplifica dezechilibrul dintre cerere şi ofertă.

· Piaţa de investiţii arată semne clare de încetinire, vânzătorii încercând să găsească cumpăratori sau parteneri pentru joint venture. Yieldurile pentru spaţii industriale mari au devenit 9,50% în comparaţie cu 7,75%, din Q1 2008. Finanţarea rămâne foarte limitată pentru noi dezvoltări şi achiziiţii.

Recesiunea economică are un impact diferit asupra diverselor ţări şi pieţe.

În timp ce nicio ţară nu se poate deconecta de la efectele crizei financiare globalizate şi ale diminuării cererii, anumite ţări, precum Polonia şi Cehia, sunt mai bine poziţionate pentru înfruntarea recesiunii. În plus, activitatea de producţie este afectată mai puternic decât cea de distribuţie, însă în anumite ţări, cum e  Marea Britanie, oferta pe piaţa de distribuţie este în exces.  

·  Globalizarea se întâmplă. În timp ce comerţul la nivel mondial se va restrânge în 2009 - primul an de declin din 1980 pâna azi – transportul naval descreşte, pe termen lung factorii propulsanţi ai globalizarii vor continua să acţioneze. Globalizarea a reprezentat un factor cheie în stimularea cererii de spaţii de depozitare în toată Europa. 

·   Primul semn de redresare va fi vizibil în 2010. Pornind de la premiza revigorării economice, prognozată a începe în anul 2010, King Sturge estimează că primele semne de îmbunătăţire a situației pieței imobiliare se vor face vizibile anul viitor. La acel moment se preconizează încheierea procesului de ajustare a preţurilor şi stabilizarea valorii capitalurilor. Cererea va înregistra o recuperare “cu paşi mici”, dar aceasta va fi susţinută de creşterea şi schimbările ce se vor înregistra la nivelul reţelelor logistice şi a segmentelor industriale specifice care iau amploare, cum ar fi gestionarea deşeurilor şi reciclarea.

·   Porturile şi centrele strategice de distribuţie vor determina revenirea cererii. Porturile vor reprezenta un factor propulsant al cererii pe piaţa industrială pe măsură ce va începe redresarea; în special, cererea pentru depozite destinate distribuţiei mărfurilor din apropierea porturilor şi aeroporturilor. Centrele de distribuţie plasate strategic, care pun la dispoziţie spaţii de depozitare moderne pentru a deservi nevoile comercianţilor cu amănuntul şi a celor care efectuează livrări la domiciliu, sunt de asemenea preconizate a furniza un plus de performantă.

Acesta este a 8-a ediţie a studiului de piaţă King Sturge intitulat “European Industrial Property Markets 2009”. Această ediţie propune o analiză amănunţită a 22 de țări din Europa, o viziune de ansamblu a tendinţelor pieţei şi o evaluare a perspectivelor pe termen scurt și mediu.

 

23 March 2009