Fost oraş sovietic, Vilnius se mândreşte cu cea mai rapidă dezvoltare economică dintre oraşele din ţările Baltice. Oraş cu o bogată istorie, capitala Lituaniei are o arhitectură impresionantă, astfel că a reuşit să se remarce în ochii turiştilor europeni. Cu numeroase clădiri vechi restaurate şi un centru istoric înscris în patrimoniul UNESCO, Vilnius este inclus constant în clasamentele celor mai frumoase destinaţii europene.

32821-vilnius_view.jpgVilnius este capitala şi centrul economic, educaţional şi cultural al Lituaniei, precum şi al doilea mare oraş din ţările Baltice, după Riga. Totodată, Vilnius este un oraş cu greutate pe scena financiară regională – capitala lituaniană generează circa 40% din PIB, deşi aici locuieşte doar 15% din populaţia ţării.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Vilnius s-a transformat semnificativ, devenind cu adevărat un oraş european – centrul istoric a trecut prin lucrări de restaurare, numeroase monumente sau clădiri din toate colţurile oraşului au fost renovate şi au apărut multe construcţii moderne. în 1994, Centrul Vechi a fost inclus în patrimoniul cultural mondial UNESCO, iar arhitectura impresionantă a oraşului a început să fie promovată în restul Europei. Numărul turiştilor a urcat simţitor de-a lungul ultimei decade, Vilnius apărând din ce în ce mai des în clasamentele celor mai frumoase destinaţii ale Europei.

  • Oraşul a fost menţionat pentru prima oară într-un document scris, în anul 1323
  • Cu o populaţie de peste jumătate de milion de locuitori, Vilnius este cel mai mare oraş lituanian
  • În ultimii 70 ani, populaţia oraşului a crescut de cinci ori (în 1944, oraşul avea 110.000 locuitori)

În 2003, înainte de a deveni membră a Uniunii Europene, Lituania înregistra o creştere economică impresionantă (8,8%), ritm în care a continuat până la apariţia primelor semne ale recesiunii globale. După o decădere puternică resimţită în 2009, Lituania a reuşit în mod admirabil să combată efectele crizei financiare mondiale, spre deosebire de alte ţări europene cu o economie mai solidă. Deşi PIB-ul ţării a coborât cu aproape 15% în urmă cu cinci ani, măsurile implementate de autorităţi au reuşit să stabilizeze economia, iar cea mai mare dintre ţările Baltice a devenit unul dintre modelele europene. Mai mult, în prezent, Lituania ocupă locul 10 în clasamentul celor mai atractive state din Europa de Est pentru derularea unei afaceri.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.000 euro/mp

Preţul locuinţelor a început să scadă în capitala lituaniană încă din 2008, piaţa imobiliară având de suferit din cauza crizei bancare globale. Cele mai multe tranzacţii din sectorul rezidenţial se bazau pe ajutorul instituţiilor financiare, astfel că numărul cumpărătorilor a scăzut dramatic. După patru ani de scăderi continue, de-a lungul lui 2013, piaţa imobiliară din Vilnius a dat semne de stabilizare, conform analiştilor locali – numărul tranzacţiilor din prima jumătate a lui 2013 a urcat cu 3% faţă de anul anterior, iar preţurile au crescut uşor (cu o medie de 0,2%).

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 350 euro/lună; semicentral: 200 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 650 euro/lună; semicentral: 350 euro/lună

Sectorul chiriilor s-a bucurat de activitate, în ciuda condiţiilor economice dificile întâmpinate în 2008 şi 2009. Vilnius este un important centru universitar şi financiar regional, ceea ce alimentează constant cererea pe acest segment. Oferta de apartamente de închiriat este bogată, în special în zona centrală şi în cartiere prestigioase, precum Antakalnis, Zverynas şi Valakampiai. Cele mai multe apartamente oferite spre închiriere în regim hotelier sunt în clădiri vechi, dar restaurate.

NU RATA: În Havana, tranzacţiile sunt legale, dar agenţii imobiliari sunt interzişi de lege

 

25 January 2014