Vancouver este o metropolă agitată, a cărei imagine este dominată de zgârie-nori şi clădiri moderne, dar şi de numeroase spaţii verzi. Cu o economie puternică şi un nivel ridicat al calităţii vieţii, Vancouver este oraşul din Canada cu cele mai scumpe locuinţe – preţul mediu al unei locuinţe centrale este de 1,36 milioane dolari americani.

33950-086f.jpgVancouver este cel mai mare oraş din provincia canadiană British Columbia, fără a fi însă capitala acesteia. Unul dintre centrele industriale ale Canadei, Vancouver găzduieşte şi cel mai important port al ţării, ale cărui activităţi au contribuit la PIB de-a lungul anului trecut cu circa 9,7 miliarde dolari americani. În ultimul deceniu, Vancouver a devenit un important centru regional în industrii precum cea aerospaţială, electronică şi software, biotehnologie sau producţie TV.

Oraşul reuşeşte să se remarce pe plan internaţional în diverse domenii, astfel că este inclus constant în numeroase clasamente, în care ocupă unul dintre locurile fruntaşe (este printre cele mai verzi şi cele mai nepoluate oraşe din America de Nord, cu cea mai bună infrastructură sau printre cele mai tehnologizate oraşe). De asemenea, în ultimul deceniu, Vancouver a ocupat una dintre primele trei poziţii la nivel mondial în topul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii, realizat de Economist Intelligence Unit.

  • Oraşul a fost complet distrus de un incendiu, în urmă cu aproape 130 ani, însă a fost complet reconstruit. Până în 1911, populaţia ajunsese deja la 100.000 locuitori
  • Vancouver are o populaţie de puţin peste 600.000 locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de 114 kmp, fiind cea mai dens populată municipalitate din Canada
  • În zona metropolitană locuiesc aproape 2,5 milioane oameni, ceea ce plasează Vancouver pe locul trei între cele mai aglomerate metropole canadiene

Canada a reuşit admirabil să facă faţă recentei crize financiare, astfel că pieţele imobiliare ale marilor metropole nu au trecut prin schimbări majore. În plus, atuurile oraşului Vancouver fac ca activitatea din real estate să fie deosebit de intensă, în vremuri în care investiţiile imobiliare în SUA sau Europa prezintă riscuri ridicate. Conform informaţiilor publicate de Real Estate Board of Greater Vancouver, preţurile din sectorul rezidenţial au doborât recorduri la începutul acestui an, când numărul tranzacţiilor a urcat cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013.

Potrivit unui sondaj ce vizează nivelul de accesibilitate al locuinţelor din marile metropole internaţionale realizat de ONG-ul american Demographia, Vancouver este pe locul doi la nivel mondial între cele mai scumpe metropole, depăşit doar de Hong Kong. În raport se arată că preţul mediu al unei case unifamiliale este de 800.000 dolari americani şi că preţul mediu al unei locuinţe este de 10,3 ori mai mare decât venitul anual median per gospodărie. În acelaşi timp, preţul mediu al unei locuinţe centrale este de aproape 1,4 milioane dolari americani.

Preţ mediu al apartamentelor (în dolari americani), potrivit Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 6.900 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 4.600 dolari/mp

Al treilea mare oraş canadian, cu un nivel ridicat al calităţii vieţii, Vancouver atrage numeroşi vizitatori din regiune şi turişti străini, astfel că oferta de locuinţe de închiriat în regim hotelier este variată. Cu toate acestea, preţurile nu sunt accesibile oricărui buzunar, în special în cartierele centrale şi în zonele din apropierea portului. Chiriile coboară simţitor în zone precum South Granville sau East Vancouver.

Valoarea medie a chiriei (în dolari americani), conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.300 dolari/lună; semicentral: 900 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.700 dolari/lună; semicentral: 1.800 dolari/mp

Planificarea urbană a celui mai dens populat oraş canadian este caracterizată de clădiri rezidenţiale înalte şi zgârie-nori ce au mai multe destinaţii sub acelaşi acoperiş (rezidenţial, spaţii office, galerii comerciale, restaurante şi centre de relaxare), ca alternativă la extinderea pe orizontală. Această abordare şi-a avut începutul în anii ’50, când autorităţile au încurajat dezvoltarea pe verticală în zona West End, în care spaţiul era limitat şi existau numeroase restricţii de construire. Succesul acestor proiecte a dus la dezvoltări similare şi în alte părţi ale oraşului, în special în foste zone industriale. La nivel internaţional, autorităţile din Vancouver sunt apreciate datorită interesului pentru „ecodensitate”, concept potrivit căruia sustenabilitatea şi designul trebuie să fie principalele caracteristici avute în vedere la utilizarea loturilor de teren disponibile şi în dezvoltarea imobiliară pe verticală.

CITEȘTE ȘI: Köln-ul de astăzi, rezultatul unui proces de reconstrucţie de jumătate de secol

 

3 May 2014