Piata imobiliara ar putea reveni la crestere in primavara anului viitor, insa nu va reusi sa atinga nivelul din 2008 decat peste aproximativ sapte ani, potrivit estimarilor unor jucatori din piata.

Potrivit analistilor, insa, primele semne ale redresarii pietei imobiliare s-ar putea observa de abia in 2011.

"Piata imobiliara este o parte integranta a economiei nationale.

Atata timp cat contextul economic nu este pozitiv, logic si realist vorbind acest segment nu are cum sa se revigoreze", a declarat, pentru Ziare.com, George Ivan, Senior Consutant in cadrul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

"Dupa parerea mea, trebuie sa ne uitam la alti indicatori economici ca sa putem prevede revenirea pietei imobiliare. Totusi, ca o estimare, eu cred ca anul 2011 va aduce primele semne de crestere", a adaugat Ivan.

Jucatorii din piata sunt putin mai optimisti in vederea imbunatatirii situatiei economice.

"Ne asteptam ca revigorarea pietei si a tranzactiilor imobiliare sa se intample odata cu primavara anului viitor", a spus, pentru Ziare.com, Robert Teodorescu, manager al departamentului rezidential in cadrul firmei de imobiliare Regatta.

Cum se poate stimula piata?

Pentru deblocarea pietei imobiliare este esentiala reluarea creditarii, pentru ca romanii, nu investitorii straini, de obicei speculanti, sa poata achizitiona apartamente nou construite, este de parere Teodorescu.


Sursa

15 October 2009