Piata imobiliara va fi mai transparenta

 


AVEREA - 21.06.2005
 

Camera de Comert Imobiliar din Romania doreste ca prin adoptarea unei Legi de Reglementare a Activitatilor Imobiliare sa se imbunatateasca transparenta tranzactiilor si sa creasca valoarea marilor investitii in domeniu, prin imbunatatirea activitatii imobiliare, a declarat Emil Giurgiu, presedintele CCIR.

Proiectul legislativ, elaborat de CCIR, a fost discutat cu principalele asociatii profesionale, patronate si federatii din domeniul imobiliar. Dupa o dezbatere largita cu agentiile imobiliare care nu apartin partenerilor CCIR, proiectul legislativ va fi inaintat comisiilor de specialitate din Parlament. „Suntem siguri ca proiectul este perfectibil.

Dorim, insa, sa facem acest pas tocmai pentru a reglementa mecanismele piatei imobiliare, care a ajuns la un anumit nivel de maturitate fara un cadru legislativ corespunzator", a spus Emil Giurgiu.

Conform proiectului, CCIR va infiinta Registrul de Evidenta Imobiliara in care vor fi inregistrate, de la data eliberarii licentei sau brevetului, agentiile de intermediere imobiliara, societatile de intermedieri imobiliare, consultantii imobiliari si societatile de consultanta imobiliara.

De asemenea, societatile de intermediere imobiliara sunt obligate de a pastra secretul operatiunilor solicitate de clientii lor, informeaza Rompres.

Totodata, societatile de intermediere imobiliara vor fi obligate sa pastreze secretul operatiunilor solicitate de clientii lor.

Proiectul interzice societatilor imobiliare sa afecteze, in mod artificial, raportul dintre cerere si oferta, prin inregistrarea de tranzactii fictive sau prin oscilatii ale preturilor nebazate pe un transfer efectiv de proprietate asupra respectivelor bunuri imobiliare.

Agentiile nu vor fi abilitate sa efectueze tranzactii pe cont propriu inainte de a fi executat ordinele clientului, sau care contravin celorlalte prevederi ale CCIR.

Camera de Comert Imobiliar este fondata de organizatiile reprezentative din domeniul imobiliar - UNAI (Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari), AIIR (Asociatia Investitorilor Imobiliari din Romania), ATU (Asociatia pentru Tranzitie Urbana).

Clientii CCIR sunt din randul investitorilor mici, mijlocii si mari, atat autohtoni, cat si straini, provenind din diferite regiuni geografice, situate pe aproape intreg mapamondul - spatiul vest-european (Germania, Franta, Italia, Belgia, Anglia), central si est-european (Ungaria, Cehia, Moldova, Rusia), balcanic si Orientul Mijlociu (Israel, Iran, Irak, Turcia, state din fosta Iugoslavie), asiatic (China, India, Japonia), SUA.


21 iunie 2005