De ce? Pentru ca se prabusesc si veniturile populatiei.

Guvernul Boc a tinut veniturile romanilor la un nivel mai mare decit meritau acestia, daca ne uitam la incasarile reale. In tot anul 2009 si in cele 3 luni care au trecut din 2010, poporul roman s-a imprumutat ca sa consume. Investitiile au fost cam zero.

Motivele au fost strict politice. (Desi am auzit destui guvernamentali explicind avantajele „macroeconomice" uriase pe care le-ar avea Romania, daca sustine din imprumuturi consumul marfurilor...de import).

De fapt socoteala a fost mult mai simplista, la nivel de smecherasi de Dimbovita: hai sa ne imprumutam, ca sa nu simta astia prea tare criza si sa nu pierdem voturi, iar pina in decembrie 2009, sau cel tirziu pina in iunie 2010, isi revine ea UE, si ne scoate din noroi.

Faptul ca guvernul a inceput sa taie salariile haotic si ilegal (cu scuza ca nu sunt bani) arata ca imprumuturile nu mai pot sa compenseze prabusirea economiei si scaderea veniturilor statului.

Asa ca „strategia macroeconomica" dimboviteana s-a dovedit falimentara - la propriu! Economia lasata "sa isi revina singura" (in conditiile unei legislatii stupide, despre care am mai vorbit), are incasari din ce in ce mai mici. UE nu si-a revenit, iar milioanele de romani care lucreaza acolo stiu foarte bine asta.

Guvernul are de ales: prabusire controlata sau necontrolata?

Pina la vara, sistemul se prabuseste. Guvernul va fi obligat sa reduca personalul, ca nu mai are cum sa-si plateasca angajatii. In plus, criza pensiilor se suprapune si ea peste criza economica si agraveaza situatia. Asa ca sutele de mii de oameni ramasi fara bani in aceasta vara vor afecta piata, in toate domeniile.

Acum Emil Boc e ca un pilot de avion: el poate incerca o aterizare fortata, in speranta sa salveze ce se poate, sau poate sa-si acopere ochii si sa repete ca „totul va fi bine".


Sursa

12 April 2010