Preturile locuintelor reprezinta centrul de interes pe piata imobiliara. La Conferinta de presa Imopedia ne-am adresat pe aceasta tema reprezentantului companiei Darian, lider pe piata evaluatorilor imobiliari, dr. Adrian Crivii.

sursa:romanialibera.roVa rugam sa faceti un comentariu privind evolutia preturilor pe piata imobiliara pana in prezent (locuinte si terenuri). Cum ati caracteriza aceasta evolutie?

Preturile locuintelor au scazut in Romania, dar asta nu e un lucru nou pentru
nimeni. Se poate comenta in schimb ince masura scaderile se apropie de pragul de jos, acel minim de la care piata se relanseaza pe o crestere, speram de durata. Problema aici o reprezinta procentul pe care il are terenul in pretul de vanzare a unei locuinte. In anii trecuti, terenurile au reprezentat cel mai fierbintei activ imobiliar, ajungand la valori exorbitante prin procesul speculativ. Cei care au dezvoltat terenuri cumparate in aceasta perioada sunt puternic presati sa tina preturile locuintelor peste o limita, pentru a-si recupera costurile de investitie.

Cat timp locuintele noi sunt grevate de acest lucru, preturile vor ramane pe o tendinta de scadere. Cand vom vedea dezvoltari pe terenuri achizitionate dupa boom, la valori rezonabile, piata va porni din nou cu conditia ca cererea sa fie solvabila. Iar solvabilitatea este legata de castigurile populatiei si de finantare. Pe termen mediu, nu trebuie sa uitam insa de datoria publica pe care Romania va trebui s-o plateasca, acest lucru reflectandu-se in impozite mai mari, respectiv castiguri diminuate.

Considerati ca preturile au atins o valoare minima? Cand credeti ca se va atinge aceasta valoare? Cum credeti ca vor evolua preturile in viitorul apropiat (2010)?
Nu, nu ne aflam la un minim. Consider ca preturile vor mai scadea, insa mult mai putin accelerat decat anul trecut. Putem vedea o revenire in toamna anului 2010 sau la inceputul anului viitor.

Considerati ca preturile vor evolua asemanator in privinta locuintelor vechi si a celor noi?
Se vor vedea diferente in evolutia preturilor, in sensul ca la locuintele noi vor scadea mai putin decat la cele vechi. Apreciem scaderi in jurul valorii de 15-20% pentru locuintele vechi si 10-15% pentru cele noi.


Sursa

25 February 2010