Faimoasă pentru litoralul său superb, Costa Rica este unul dintre cele mai prospere, stabile şi progresiste state din America Latină. Calitatea vieţii şi costurile de trai au urcat constant, în ultimele decenii, ceea ce s-a reflectat şi în sectorul real estate: în prezent, capitala San Jose este oraşul cu cele mai scumpe proprietăţi din regiune, conform datelor Băncii Inter-Americane de Dezvoltare.

33178-a5cv.jpgSan Jose este capitala şi cel mai mare oraş din Costa Rica, ţară cu circa 4,5 milioane locuitori, al cărei nume se traduce prin „ţărmul Bogat”. San Jose este centrul politic şi economic al ţării, denumit de localnici „Chepe”. Oraşul s-a schimbat enorm în ultimul secol – dintr-un oraş agricol, a devenit o capitală modernă, cu numeroase clădiri de sticlă sau centre de cumpărături.

Deşi a fost cândva una dintre cele mai sărace colonii, Costa Rica a avut un ritm rapid de dezvoltare economică după declararea independenţei din secolul XVIII, ajungând să fie una dintre cele mai prospere ţări din regiune. Cu peisaje exotice şi plaje superbe de la Oceanul Pacific şi Marea Caraibilor, Costa Rica este una dintre cele mai apreciate destinaţii din America Latină, cu o industrie a turismului ce valorează peste două miliarde dolari.

  • Cu o istorie de mai puţin de 300 ani, San Jose a devenit capitala ţării în 1823 şi este un oraş cu aer european, datorită numărului mare de imigranţi spanioli
  • Capitala are o populaţie de aproape 300.000 locuitori, însă este tranzitată zilnic de mai bine de 1 milion oameni
  • În 1949, armata Costa Ricăi a fost desfiinţată, devenind astfel prima şi una dintre puţinele ţări fără o armată permanentă

În prezent, Costa Rica este una dintre cele mai atractive ţări pentru pensionarii americani, care reprezintă mai bine de un procent din populaţia totală a ţării. Atraşi în principal de frumuseţea sălbatică a zonei, clienţii din SUA au investit sume importante în piaţa imobiliară locală şi cu precădere în San Jose. Dar odată cu apariţia primelor semne de decădere din SUA, investitorii americani s-au retras din Costa Rica, astfel că piaţa imobiliară locală a avut mult de suferit în ultimii ani. Însă lucrurile au început recent să se îmbunătăţească: în prima jumătate a lui 2013, cererea de locuinţe a urcat cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, aceasta fiind cea mai importantă creştere din anul 2000 şi până în prezent, potrivit publicaţiei La Nacion.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.150 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.100 dolari/mp

Sectorul real estate din Costa Rica a atras investiţii străine în valoare de circa 377 milioane dolari, în prima parte a lui 2013. Potrivit analiştilor, piaţa imobiliară este în plin boom, iar San Jose a devenit cel mai scump şi mai inaccesibil oraş din America Latină, dintre 41 de oraşe analizate de Banca Inter-Americană de Dezvoltare. Deşi se bucură de o calitate a vieţii ridicată, cu o infrastructură dezvoltată şi un sistem de sănătate sau educaţional performant şi accesibil, numai 29% dintre locuitorii Capitalei îşi permit să achiziţioneze o locuinţă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 470 dolari/lună; semicentral: 430 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.000 dolari/lună; semicentral: 1.150 dolari/lună

Rata de împroprietărire este de 72% la nivelul întregii ţării, mult sub procentul înregistrat în Venezuela, Brazilia sau Paraguay, arată studiile Băncii Inter-Americane de Dezvoltare. Sectorul chiriilor este extrem de agitat în San Jose, deşi activitatea este limitată de o lege dată în 1995, care prevede că valoarea chiriei nu poate creşte cu mai mult de 15% decât dacă inflaţia depăşeşte 15% (ceea ce nu s-a întâmplat niciodată de la implementarea legii).

CITEŞTE ŞI: Mauritius, mica insulă exotică a cărei economie prosperă în vremuri de criză

 

1 March 2014