Rotterdam a fost fondat după construcţia unui baraj, pe râul Rotte, în urmă cu aproape 750 ani. Cu toate că are o istorie de sute de ani, arată ca un oraş modern, deoarece a fost reconstruit aproape în totalitate după distrugerile din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, se mândreşte cu cel mai mare port din Europa şi cu o întinsă comunitate de expaţi.

31417-rotterdam-the-netherlands.jpgRotterdam este al doilea mare oraş olandez, după Amsterdam, având unul dintre cele mai mari porturi din lume. Dezvoltarea oraşului se datorează, în mare parte, amplasării sale strategice – denumit „poarta către Europa”, Rotterdam se află pe braţul râului Maas, în Delta Rhine-Meuse-Scheldt, aceasta fiind cea mai importantă intrare din Marea Nordului către Bătrânul Continent. Datorită aşezării sale geografice, întregul oraş este împărţit în nenumărate porturi, mai vechi sau mai noi.

De asemenea, Rotterdam este un important centru educaţional şi cultural, faimos pentru Universitatea Erasmus, pentru numărul mare de muzee, festivaluri anuale şi evenimente ce atrag public internaţional. Oraşul cu cel mai mare port din Europa captează atenţia turiştilor datorită atmosferei moderne – majoritatea construcţiilor a fost ridicată în ultimii 70 ani, după distrugerile uriaşe din Cel de-al Doilea Război Mondial. Aspectul contemporan, energia şi viaţa de noapte animată au avut un efect pozitiv asupra turismului, Rotterdam intrând în atenţia străinilor interesaţi de un concediu în Olanda.

  • Dintr-un baraj construit pe râul Rotte, în 1270, Rotterdam a devenit un important centru comercial internaţional
  • Peste 600.000 oameni locuiesc în Rotterdam, iar populaţia din zona metropolitană se apropie de 1,2 milioane persoane
  • Timp de 40 ani, portul din Rotterdam a fost „cel mai aglomerat din lume”, până când titlul a fost preluat de portul din Shanghai, în anul 2004

Olanda a trecut printr-un boom imobiliar ce a durat aproape 15 ani, însă activitatea a încetinit simţitor în anul 2008, în principal din cauza condiţiilor financiare globale. Locuinţele s-au devalorizat constant în ultimii cinci ani, în timp ce numărul tranzacţiilor a scăzut cu peste 40% faţă de perioada 2005-2008. Preţurile din piaţa imobiliară au coborât cu câteva procente şi în prima jumătate a lui 2013, iar specialiştii estimează că această tendinţă va continua şi în lunile ce urmează.

Străinii nu întâmpină restricţii la achiziţia unei locuinţe, astfel că Rotterdam este plin de expaţi: aproape 50% din locuitori sunt străini

Oraşul este fragmentat de Nieuwe Maas, un important canal de navigaţie, iar cele mai populare cartiere se află în nord, în timp ce zonele din sud sunt ţinta dezvoltatorilor imobiliari, pentru noile proiecte. Locuinţele din cele mai râvnite zone ale oraşului au preţuri destul de mari, însă incomparabil mai mici faţă de cele din Amsterdam. Majoritatea expaţilor preferă cartiere precum Kralingen, Hillegersber sau Princeland.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.200 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.700 euro/mp

Străinilor nu li se impun restricţii la achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare, astfel că oraşul este atractiv în ochii expaţilor – aproape 50% din populaţie nu este olandeză, ceea ce se datorează faptului că Rotterdam este cel mai important port european. În general, cumpărătorii achită un avans de 10% din preţul de vânzare al proprietăţii, în timp ce taxele notariale şi comisionul agentului imobiliar se ridică la 1,5% din total. Nu în ultimul rând, clienţii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie ce este inclus în preţul de vânzare, deoarece termenul de „nemobilat” se traduce adesea prin lipsa sistemului electric sau a gresiei şi faianţei.

Valoarea media a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 750 euro; semicentral: 600 euro
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.200 euro; semicentral: 1.000 euro

Apartamentele închiriate în regim hotelier sunt preferate de noii-veniţi în oraş, deoarece oferta este foarte bogată, iar preţurile sunt accesibile majorităţii. Lijnbaan, Hoek van Holland şi Weena au printre cele mai bune oferte de apartamente închiriate în regim hotelier, pretabile pentru perioadele scurte, preţurile fiind mult mai scăzute faţă de cele de la hoteluri.

CITEŞTE DESPRE: Haifa, oraşul israelian asemănat cu San Francisco

 

31 August 2013