La sfârşitul lui 2008 erau scoase la vânzare 11.000 de locuinţe noi

Preţurile vor continua să se ajusteze, până vor atinge nivelul de echilibru, spun experţii

Piaţa imobiliară românească s-ar fi prăbuşit şi fără o criză globalăCu toate implicaţiile sale, criza imobilară din Statele Unite este o binecuvântare pentru piaţa imobiliară autohtonă. Dacă nu ar fi venit acum, peste doi-trei ani am fi avut o criză locală majoră la nivelul cererii. Cel puţin aşa spun consultanţii imobiliari din piaţă.

„În România s-a construit fără să se ţină cont de nevoile cererii, iar riscul e foarte mare ca piaţa să îţi refuze produsul.

Criza globală ne-a salvat de o criză locală. La baza dezvoltării de până acum au stat aceiaşi factori ca şi în Statele Unite. Lăcomia de a dezvolta, ne făcea să nu vedem nevoile reale ale pieţei. Am apreciat foarte mult şmecherii, care găseau soluţii, au ocolit sistemul, dar aveau succes doar pe termen scurt, nu şi pe termen lung.

 
Cu siguranţă criza va trece, însă nimeni nu ştie exact când", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner Colliers International România, la lansarea raportului despre piaţa imobiliară în 2008. Exemplul dat de el este Aradul, unde existau 7-10 proiecte de centre comerciale pentru un oraş care „nu duce" mai mult de două. Anul trecut au fost lansate 25 de proiecte rezidenţiale mari, majoritatea în primele trei luni. Cum vânzările au început să scadă cu luna aprilie, dezvoltatorii şi-au schimbat strategiile. O parte au avansat lucrările de construcţie în speranţa de a vinde mai mult odată ce locuinţele sunt finalizate, alţii care depindeau de pre-vânzări pentru a obţine finanţare, au amânat lucrările pe termen nedefinit. Aceştia din urmă au anulat proiectele, astfel că la sfârşitul lui 2008, doar 15 dintre aceste proiecte mai existau încă pe piaţă, se arată în raportul Colliers.

Preţurile nu vor mai creşte după reluarea tranzacţiilor

Faptul că dezvoltatorii imobiliari au aruncat cu bani în ansamblurile rezidenţiale fără a ţine cont de nevoile potenţialilor cumpărători o arată şi statisticile. Din 11.000 de locuinţe noi care alcătuiau stocul total disponibil la sfârşitul anului trecut, în 2008 a fost vândute doar 3.600, în condiţiile în care tranzacţiile au scăzut cu 50% faţă de 2007. Direct de la dezvoltator pot fi cumpărate 7.500 de unităţi, din care 500 deja livrate, iar restul încă în fază de proiect. De asemenea, 3.500 de unităţi au fost cumpărate de investitori, care le-au şi scos deja la vânzare, arată raportul Colliers.

O parte dintre proiectele lansate în 2007 livrează primele locuinţe în acest an, în condiţiile în care doar jumătate dintre unităţi sunt vândute. „Investitorii care au cumpărat apartamente la pachet încă de acum doi ani îşi permit să facă acum reduceri de 35 - 40%, pentru că aceasta este creşterea preţurilor din ultimii ani.

Ei au cumpărat apartamentele din primele faze, apartamente care acum sunt gata. Cumpărătorii se vor îndrepta mai degrabă spre aceste locuinţe, decât la dezvoltator, care simte o presiune din această cauză şi va trebui să lase şi el din preţ", a declarat pentru Gândul Ilinca Păun, consultant în cadrul Colliers.

 

Sursa

18 March 2009