0-1600-18_10_atac.jpgCriza financiara internationala va ajunge si in Romania, chiar daca efectele nu vor fi la fel de dure ca in marile economii mondiale. Fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, avertizeaza ca vor fi afectate economiile bazate pe investitii straine si ca piata imobiliara este prima vizata.

"La noi, domeniul asta crestea poate chiar prea repede. O crestere de 30% pe an este o crestere mult prea rapida, care nu poate fi sustinuta pe termen lung. Fondurile de investitii care cumparau aici si nu aveau expuneri doar pe Romania, au avut probleme acasa la ei si in locurile unde au mai avut investitii. Din aceasta cauza isi vor recalibra planurile din Romania in ceea ce priveste investitiile", a declarat Ionut Popescu.
Fostul ministru precizeaza insa ca sistemul bancar din Romania este mai putin vulnerabil in fata crizei financiare internationale decat sectoarele financiare ale altor tari. "Structural, sistemul nostru bancar nu are probleme.
Noi nu ne confruntam nici cu riscuri foarte mari de neplata ale creditelor si nici bancile noastre nu au fost expuse pe instrumente ce in strainatate s-au dovedit toxice. Daca o banca sau alta se confrunta cu o criza de lichiditate de scurta durata, cred ca asta se poate rezolva prin imprumuturi de la Banca Centrala sau prin imprumuturi de la alte banci. Eu nu cred ca vom avea probleme din acest punct de vedere", a explicat Popescu.

Credite mai scumpe cu 20%

Pe langa criza financiara globala, piata imobiliara este afectata si de noile norme de creditare impuse de Banca Nationala.
Potrivit brokerilor de credite, costurile creditarii au crescut cu 20%. "Costurile creditarii pentru persoanele fizice, in special pentru creditele ipotecare, au crescut saptamana trecuta la aproape toate bancile comerciale cu circa 15-20 de procente. Ne asteptam ca bancile comerciale sa raspunda, dupa ce lucrurile se vor mai aseza, cu solutii alternative care sa diminueze impactul cresterii costului finantarii. Solutii cum ar fi cresterea duratei de finantare, poate creditul ipotecar pe doua generatii", spune Victor Sraer, managing partner in cadrul unei firme de brokeraj de credite.
Totodata, analistii prevad o orientare a pietei catre creditele acordate in lei si cu dobanda fixa, care exclud riscul valutar si sunt mai ieftine.
Despre finantarea firmelor, bancherii spun ca are o evolutie liniara si constanta. Singura problema este legata de volumul afacerilor derulate de companii. Incertitudinea generata de instabilitatea economica globala pune sub semnul intrebarii cererea si consumul, respectiv comenzile si vanzarile companiilor, spun bancherii.

Sursa

20 October 2008