Scenariul de pe piete dezvoltate precum Statele Unite sau Irlanda, unde preturile locuintelor au intrat pe o panta descendenta, este putin probabil pe piata locala, sustin consultantii imobiliari, in ciuda cresterilor continue de preturi consemnate in ultimii ani.

Eventuale dezechilibre economice majore ar putea afecta, intr-o oarecare masura, piata rezidentiala din Romania, tinand cont ca investitorii straini s-au indreptat catre piata locala mizand pe o crestere sustinuta a economiei care sa antreneze puterea de cumparare a romanilor, insa acestea sunt putin probabile, in opinia consultantilor.

"O scadere economica drastica este, in conditiile actuale, foarte putin probabila. Referitor la piata valutara, pentru a exista repercusiuni asupra ofertei, criza trebuie sa fie de cel putin sase luni.

Pentru moment exista suficient de multa cerere incat sa acopere ofertele lansate pe piata, chiar si in cazul unei variatii temporare a puterii de cumparare", apreciaza Irina Petrescu, sales manager pe segmentul rezidential al companiei Esop Consulting.

Situatia de pe o serie de piete imobiliare externe, in care proprietatile s-au dovedit supraevaluate si preturile au luat-o pe o panta descendenta, a ridicat problema preturilor apartamentelor si pe piata locala, unde in ultimii ani au fost inregistrate cresteri de 400-500% si chiar mai mari. Fenomenul a fost resimtit cel mai acut in Statele Unite unde o serie de companii au incins piata imobiliara prin acordarea de credite ipotecare scumpe unor clienti care nu indeplineau conditiile de credit, pentru achizitia de proprietati care s-au dovedit intr-un final supraevaluate.

Situatia din State a reprezentat un semnal de alarma si pentru bancherii romani care, la randul lor, considera ca situatia nu are corespondent direct in piata locala, tinand cont de rata mica a creditelor neperformante si a gradului scazut de dezvoltare a pietei.

Cu toate acestea, ritmul de crestere al preturilor ridica semne de intrebare inclusiv consultantilor imobiliari, pe fondul relaxarii conditiilor de acordare a creditelor imobiliare.

Beatrice Dumitrascu, Head of Project Accounts in cadrul companiei de consultanta Eurisko, apreciaza ca singurul motiv care ar trebui sa starneasca ingrijorare pe piata imobiliara este rapiditatea cu care cresc preturile locuintelor. Cu toate acestea, piata rezidentiala din Romania este intr-o continua crestere, iar in urmatorii cinci ani dezvoltatorii vor continua sa lanseze proiecte rezidentiale noi. Acestea din urma vor fi de dimensiuni mari, intre 300 - 1.000 de unitati/ dezvoltare.

La inceputul acestei saptamani, cotidianul britanic The Telegraph relata ca preturile locuintelor pe pietele supraincalzite din Europa au inceput sa scada rapid, reproducand etapa initiala a fenomenului de deteriorare a sectorului de credite ipotecare riscante din SUA, iar declinul ar putea cuprinde si Romania.

Pe lista tarilor in care preturile proprietatilor au luat-o pe o panta ascendenta se afla Bulgaria, Croatia, Rusia si Letonia, unde preturile locuintelor s-au depreciat cu 3,5% in luna iunie.

Cu toate acestea, consultantii imobiliari de pe piata locala exclud un regres al preturilor, cel putin pentru urmatorii doi ani.

Reprezentantii Esop preconizeaza ca preturile vor continua sa creasca in urmatoarele 6 luni pe toate segmentele pietei rezidentiale, inregistrand majorari cuprinse intre 15 si 20%.

"Preturile locuintelor, daca vor creste necontrolat, este posibil sa determine o criza la un moment dat, insa nu credem ca aceasta cadere se va petrece in urmatorii 2 ani", spune Petrescu.

Cresterea este determinata de o oferta redusa de noi unitati locative, in conditiile in care populatia Bucurestiului a crescut cu circa 50%, la aproximativ trei milioane de oameni, potrivit statisticilor neoficiale. Proiectele aflate in dezvoltare in Bucuresti, desi par multe, nu acopera deocamdata cererea, specifica pietelor emergente. Spre exemplu, in Istanbul sunt anuntate pentru urmatorii cinci ani proiecte care vor livra in piata un numar de 350.000 de noi locuinte.

Oferta insuficienta si cererea foarte mare, cresterea preturilor la materialele de constructii, criza fortei de munca din constructii, numarul tot mai mic de terenuri disponibile al caror pret creste continuu, sunt principalele elemente, enumerate de reprezentantul Esop, care trag in sus pretul locuintelor de pe piata locala.

Ce spun consultantii

  • Preturile vor continua sa creasca in urmatoarele 6 luni pe toate segmentele pietei rezidentiale, inregistrand majorari cuprinse intre 15 si 20%.
  • In urmatorii cinci ani dezvoltatorii vor continua sa lanseze proiecte rezidentiale noi, care vor fi de dimensiuni mari, intre 300 - 1.000 de unitati/ dezvoltare.
  • Exista suficient de multa cerere incat sa acopere ofertele lansate pe piata, chiar si in cazul unei variatii temporare a puterii de cumparare.
  • Pe lista tarilor in care preturile proprietatilor au luat-o pe o panta ascendenta se afla Bulgaria, Croatia, Rusia si Letonia, unde preturile locuintelor s-au depreciat cu 3,5% in iunie.
  • Sursa

    31 August 2007