Moscova este una dintre cele mai scumpe metropole ale lumii, cămin al celor mai bogaţi oameni de afaceri ruşi sau străini. Capitala Rusiei atrage mai mulţi miliardari decât ale mari oraşe ale lumii, precum New York sau Londra. Interesul investitorilor internaţionali face ca proprietăţile să nu fie accesibile nici măcar europenilor cu venituri medii, deşi preţurile au coborât uşor faţă de acum cinci ani.

32667-moscow.jpgMoscova este capitala şi cel mai mare oraş al Rusiei, precum şi centru financiar, politic şi ştiinţific al Europei. Oraş de rang Alfa, cu un important rol în sistemul economic mondial, Rusia este căminul unora dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, dar şi o metropolă de interes pentru marii investitori imobiliari locali şi internaţionali. Deşi proprietăţile s-au devalorizat uşor în ultimii ani, din cauza dificultăţilor financiare globale, capitala rusă a rămas între cele mai costisitoare pieţe imobiliare de pe mapamond.

  • Cu o populaţie de peste 11,5 milioane locuitori (fără zonele periferice), Moscova este cel mai aglomerat oraş din Rusia şi din Europa
  • Capitala Rusiei este oraşul cu cel mai mare număr de miliardari din lume, pentru al patrulea an la rând, conform Forbes – aici locuiesc 84 dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii

Piaţa imobiliară a Moscovei a trecut printr-o perioadă înfloritoare după destrămarea fostului bloc sovietic. Reuşind să îşi menţină un rol important pe scena economică regională şi internaţională, Moscova a intrat cu repeziciune în interesul companiilor de investiţii şi al celor mai bogaţi oameni din lume. Preţul proprietăţilor imobiliare a urcat cu repeziciune, iar capitala rusă a devenit una dintre cele mai scumpe metropole ale lumii. Înăsprirea condiţiilor economice globale începând cu 2007-2008 a dus la o stagnare a evoluţiei sectorului real estate, ce însă nu a fost de  lungă durată. Încă din 2011, marile companii internaţionale de consultanţă imobiliară au atras atenţia asupra creşterii activităţii, în special pe segmentul rezidenţial de elită.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 5.100 euro/mp
  • Apartament semicentral – 3.350 euro/mp

În timp ce preţul mediu al unui apartament amplasat în centrul Moscovei depăşeşte uşor 5.000 euro, valoarea proprietăţilor cu istorie este mult mai mare. ţintite cu precădere de cei mai bogaţi oameni ai Rusiei, ale căror averi s-au consolidat în ultimii 20 ani, conacele sau casele cu grădină din cele mai bune cartiere ale Moscovei costă milioane sau chiar zeci de milioane de euro.

Un alt segment al pieţei imobiliare susţinut de străini sau de bogătaşii Rusiei este cel al apartamentelor noi, din ansambluri rezidenţiale de lux – preţurile acestor locuinţe au crescut constant în ultimii doi ani, depăşind estimările specialiştilor, într-o piaţă în care oferta nu reuşeşte să acopere cererea. Astfel de apartamente au finisaje spectaculoase şi sunt amplasate în clădiri impresionante, în care proprietarii beneficiază de numeroase facilităţi, preţul mediu depăşind 20.000 euro.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu o cameră – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 670 euro/lună
  • Apartament cu trei camere – central: 2.200 euro/lună; semicentral: 1.350 euro/lună

Segmentul apartamentelor de închiriat este animat de cererea venită din partea străinilor avuţi veniţi în Moscova cu afaceri. Proprietăţile luxoase sunt extrem de căutate, astfel că chiar şi cele mai ieftine apartamente sunt decorate într-un stil ce se vrea opulent. Cele mai căutate cartiere de către chiriaşi au rămas, în ultimii ani, Kropotkinskaya, Tverskaya-Kremlin şi Leningradsky Avenue, conform consultanţilor imobiliari locali.

AFLĂ INFORMAţII DESPRE Laponia, ţinutul lui Moş Crăciun

 

28 decembrie 2013