Piata imobiliara, magnet pentru straini
Prezent - 20.10.2006
 

piata imobiliara magnet pentru strainiSpanioli, greci, englezi si italieni. Cam asa arata topul celor dintii clienti ai proiectelor rezidentiale autohtone. Pentru straini, preturile noilor locuinte sint mai mult decit rezonabile. Experienta tarilor demult intrate in rindul membrilor Uniunii Europene a demonstrat ca apartamentele nou construite sint o investitie extrem de rentabila, cu atit mai mult cu cit sint amplasate si in zone bine cotate din orasele – capitala.

INVESTITII PE TERMEN MEDIU

In ultima perioada, zeci de apartamente, ba chiar blocuri intregi din Bucuresti, Constanta sau Brasov sint adjudecate de catre investitori straini cu mult inainte ca proiectele sa fie lansate oficial pe piata. Achizitiile poarta un singur nume: investitie pe termen mediu care ajunge sa se concretizeze imediat ce dezvoltatorii anunta finalizarea intregului proiect. „De regula, primii clienti ai vreunui proiect rezidential de amploare sint straini.

Dupa finalizarea proiectului, proprietarii straini fie inchiriaza locuintele respective, fie le revind pe pietele externe, in tarile de origine. Datorita faptului ca vinzarea propriu-zisa a apartamentelor sau vilelor din cadrul unui ansamblu se finalizeaza cu citeva luni inainte de momentul la care proiectul respectiv va fi dat in folosinta, nu se poate spune ca strainii, prin revinzare, ne fac concurenta”, ne-a declarat Adrian Preda, Residential Negotiator in cadrul CB Richard Ellis.

SPANIOLII IAU CU ASALT MUNTELE SI MAREA

Liziera, NewTown ori My Dream Residence din Bucuresti, dar si complexul Maria din Costinesti ori ansamblul Colina Florilor din Sinaia sint doar citeva proiecte dintre cele care au atras atentia investitorilor straini, mare parte dintre acestia fiind de origine spaniola. Spre exemplu, unul dintre cele trei blocuri care alcatuiesc ansamblul de locuinte Colina Florilor (Sinaia, in vecinatatea Colegiului Cantacuzino) a fost cumparat integral de catre un investitor spaniol. Imobilul respectiv, cu structura P + 7, este format din 52 de apartamente si garsoniere, care vor fi finalizate anul viitor, in martie.

Locuintele aferente celorlalte doua cladiri au preturi cuprinse intre 43.700 euro (garsoniera de 47 mp) si 107.000 euro (apartamente cu trei camere situate la penultimul nivel si a caror suprafata ajunge la 90 mp). Preturile contin TVA. Litoralul, desi deocamdata promite mai putin, a intrat si el in zona de interes a afaceristilor straini. Tot un investitor spaniol a cumparat patru apartamente in complexul Maria din Costinesti Nord, la circa 20 de metri de malul marii. Preturile apartamentelor ramase disponibile pornesc de la 900 euro/mp.

NORDUL CAPITALEI SE MENTINE IN TOP

In ziua lansarii oficiale a proiectului, 15 apartamente din ansamblul Liziera (proiect dezvoltat in partea de nord a Bucurestiului, pe Soseaua Pipera – Tunari), erau deja vindute catre mai multi investitori straini. Cele 176 de apartamente din Liziera Residence, ale caror preturi pornesc de la 160.000 euro, urmeaza sa fie date in folosinta in 2008. La fel, la prima sa iesire publica, 5% dintre apartamentele din cadrul My Dream Residence, din Bucuresti, erau rezervate de catre clienti straini, de origine spaniola, britanica, elena si italiana.

Ansamblul este situat tot pe Soseaua Pipera – Tunari si va oferi un total de 174 de apartamente dispuse in trei cladiri S + P + 8. Finalizarea complexului a fost programata pentru luna mai 2008. Cele mai ieftine locuinte, respective garsoniere cu suprafete construite de 53 – 56 mp, costa intre 63.920 – 97.717 euro (fara TVA), in vreme ce pretul apartamentelor de doua camere (suprafata construita 70 – 90 mp) porneste de la 89.593 euro si ajunge la 112.608 euro (fara TVA).

ESTUL CONTRAATACA

Nici estul Bucurestiului nu se lasa mai prejos, din moment de NewTown Residence, recent lansat, este un proiect care a atras un numar mare de straini. Dezvoltat de compania Mivan pe Strada Dristorului (la intersectia a doua artere principale, Baba Novac si Mihai Bravu), ansamblul va oferi, in prima faza, 290 de garsoniere si apartamente de pina la patru camere si 27 de apartamente duplex, suprafetele acestora din urma apropiindu-se de 200 mp. Locuintele vor fi predate la cheie, cu toaletele complet accesorizate si cu bucatariile complet mobilate si dotate cu aparatura electrocasnica. Preturile (orientative) pentru locuintele din NewTown sint 50.000 – 72.000 euro pentru garsoniere (46 – 65 mp), 68.000 – 112.000 euro pentru apartamente cu doua camere (60 – 80 mp), respectiv 100.000 – 168.000 euro pentru apartamentele cu trei camere (90 – 130 mp). Preturile nu includ TVA. Pina acum, 15% din apartamentele scoase la vinzare au fost rezervate exclusiv de catre investitorii englezi.

Citeste articolul integral in Prezent

Eryka Lang
Prezent
 

20 octombrie 2006