Capitala Sloveniei are o arhitectură remarcabilă, un bagaj istoric şi cultural impresionant, însă este un oraş care nu reuşeşte să-şi facă loc între cele mai apreciate destinaţii turistice din Europa. Criza mondială i-a zguduit traiectoria economică ascendentă şi boom-ul imobiliar, iar lucrurile nu încep să se îndrepte nici acum, după şase ani.

33207-kukd.jpgCapitala Ljubljana este clasificată drept singurul mare oraş al Sloveniei, ţară independentă din 1991, cu circa două milioane de locuitori. Ljubljana este centrul politic, economic, educaţional şi cultural al ţării, precum şi un nod al transporturilor.

Capitala slovenă are o arhitectură aparte, formată din mai multe stiluri – la marginea oraşului sunt clădiri mari, în timp ce centrul istoric a rămas intact, cu străduţe înguste şi case înghesuite. Cea mai veche clădire din oraş a fost ridicată în perioada romană, dar Ljubljana are numeroase construcţii în stil baroc, art nouveau, italian sau vienez. În ciuda potenţialului şi a bogăţiei sale culturale, Ljubljana nu se numără printre cele mai cunoscute destinaţii turistice din Europa.

  • Încă din Evul Mediu, oraşul Ljubljana era cunoscut sub numele german de Leibach, folosit până în anul 1918
  • Cele mai vechi documente referitoare la capitala slovenă datează din anul 1.112, în care se vorbea despre vechiul castel Leibach şi cele 20 de ferme din jurul său
  • Populaţia Ljubljanei se ridică la 280.000 oameni, respectiv aproape 15% dintre locuitorii Sloveniei

La începutul anilor 2000, Slovenia s-a bucurat de o explozie a pieţei imobiliare, la fel ca multe alte state est-europene. Însă boom-ul a luat sfârşit brusc în 2008, din cauza crizei economice globale, iar următorii ani au fost extrem de dificili pentru sectorul real estate – investitorii străini s-au retras, preţurile au coborât cu rapiditate, iar situaţia a fost agravată de incertitudinile politice. În Ljubljana, scăderile nu au fost la fel de mari ca în celelalte oraşe slovene, dar au fost semnificative. Cu toate aceste, mulţi dintre analiştii locali sunt de părere că încă mai este loc de corectări ale preţului, în contextul în care piaţa este momentan blocată.

Preţ mediu al apartamentelor din Ljubljana, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.650 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.950 euro/mp

Sectorul imobiliar sloven a intrat într-o spirală descendentă odată cu începerea crizei financiare mondiale. În alte state est-europene, activitatea imobiliară s-a îmbunătăţit în ultimii doi ani, însă în Slovenia, situaţia s-a agravat progresiv, tendinţă ce a continuat şi de-a lungul lui 2013 – numărul tranzacţiilor imobiliare este foarte mic, preţurile coboară fără încetare, în timp ce sectorul construcţiilor este în convalescenţă, iar rata şomajului urcă alarmant. Conform Biroului de Statistică, valoarea lucrărilor de construcţie a scăzut cu aproape 70% faţă de anul 2008.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 450 euro/lună; semicentral: 350 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – 900 euro/lună; 700 euro/lună

Sectorul rezidenţial este urmărit cu interes, declinul preţurilor este analizat cu atenţie, însă nu există o autoritate care să înregistreze în acelaşi mod datele cu privire la piaţa chiriilor. Conform publicaţiei Slovenia Times, chiriile au scăzut cu 30-40%, în ultimii cinci ani. În acelaşi timp, agenţii imobiliari locali declară că oferta depăşeşte cu mult cererea, un apartament oferit spre închiriere stă pe piaţă chiar şi şase luni, iar chiriaşii aleg numai locuinţele complet mobilate şi utilate.

CITEȘTE ȘI: Capitala Lituaniei, oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare din regiune


8 March 2014