Consilierii vor să scoată la lumină serviciile conexe care umflă costurile tranzacţiilor.

La mai puţin de o zi după ce Banca Naţională şi-a reiterat interesul pentru preţurile reale ale activelor imobiliare, o altă instituţie a statului şi-a fixat ţinta pe această piaţă. Este vorba despre Consiliul Concurenţei, care a anunţat, ieri, că a demarat o „analiză" a pieţei imobiliare, dar şi a serviciilor conexe tranzacţiilor cu proprietăţi.

Analiza vizează "structura şi mecanismele pieţei, precum şi identificarea şi corectarea eventualelor disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială în acest domeniu", a comunicat Consiliul Concurenţei. Preşedintele acestei instituţii, Gheorghe Oprescu, a precizat că demersul autorităţii are ca obiectiv şi "stimularea transparenţei pe această piaţă, prin informarea opiniei publice în legătură cu concluziile raportului de investigaţie".

Interesant este că, potrivit Consiliului Concurenţei, "costurile asociate tranzacţiilor imobiliare, calitatea serviciilor notariale, de intermediere, cadastrale şi modul în care acestea influenţează preţul final al tranzacţiei prezintă importanţă atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru autoritatea naţională de concurenţă". Altfel spus, sunt vizaţi acei factori care conduc la creşterea costurilor de tranzacţionare.

Potrivit analistului imobiliar Liviu Ureche, comisioanele agenţiilor sunt de aproximativ 3%, iar cele percepute pentru serviciile notariale şi cadastrale – de 2%-3% din preţul proprietăţii tranzacţionate. În legătură cu investi­gaţiile demarate de Consiliul Concurenţei, conducerea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) consideră că astfel de analize sunt bine-venite.


Pentru notari, controalele sunt «bine-venite»

«Noi ne dorim de mai multă vreme să vină cineva şi să verifice piaţa imobiliară şi precizăm că am dat întotdeauna dovadă de transparenţă privind valoarea tranzacţiilor imobiliare şi a impozitelor plătite. Considerăm că aceste controale trebuie extinse şi asupra instituţiilor care determină creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară», ne-a comunicat conducerea UNNPR.

Sursa

10 April 2008