Piata imobiliara, insuficient reglementata

Curierul National - 15.03.2006
 

Compania Regatta solicita asociatiilor si uniunilor profesionale din domeniul imobiliar sa colaboreze pentru elaborarea si promovarea unei legislatii imobiliare eficiente, in conditiile in care actualele prevederi sunt insuficiente si, in unele cazuri, neclare.
"In acest moment nu beneficiem, din pacate, de o lege a pietei imobiliare. Reglemetarile existente sunt insuficiente si de multe ori apar confuzii si situatii tensionate. Spre exemplu, in cazul in care doua sau mai multe parti apeleaza la justitie pentru rezolvarea unor probleme pe teme imobiliare, nu au o lege la care sa faca referire, ci trebuie sa se adreseze legilor generale si Constitutiei", a declarat, pentru Mediafax, Robert Teodorescu, directorul departamentului Vanzari Rezidentiale din Regatta.
El solicita asociatiilor si uniunilor din domeniul imobiliar sa colaboreze pentru conceperea si promovarea unui proiect de act normativ care sa reglementeze domeniul imobiliar. "Fiecare asociatie si uniune poate aduce idei foarte bune si valoroase, care sa se regaseasca intr-un singur document. Nu vorbesc de o unificare a acestor entitati, ci de un efort comun pentru crearea unei legislatii eficiente si pertinente", a mai spus Teodorescu.

Lipsa de reguli clare

Camera de Comert Imobiliar a elaborat deja un proiect de lege in acest domeniu, bazat pe mai multe componente. Un aspect este evidenta parametrilor financiari ai pietei imobiliare, pe baza careia sa se poata face o situatie statistica: cate proprietati s-au vandut, valoarea totala a preturilor, ce caracteristici tehnice au proprietatile vandute, cate apartamente s-au vandut (la parter, la etaj, cu vedere spre est, sud etc.). "Aceasta ar urma sa creeze mai multa transparenta vizavi de partea financiara a pietei imobiliare", ne-a declarat Emil Giurgiu, presedintele CCI.
Un alt aspect care se doreste a fi reglementat este raportul dintre jucatorii de pe piata, respectiv cumparatori, vanzatori, agenti imobiliari. "Am dori sa implementam un set de reguli prin care sa fie evitate situatiile in care una dintre parti sa fie vatamata. Lucru care se intampla tocmai datorita acestei lipse de reguli. Un exemplu: un potential cumparator al unui apartament vine si da un avans. Mai vine cineva si da un avans. Si tot asa. Vanzatorul incaseaza acesti bani de la fiecare. Ei, aceasta libertate de a incasa avansuri am suprimat-o, pentru ca e suprimata si in UE", a completat Emil Giurgiu.

Articol integral in Curierul National


Teodora Vasalca
Curierul National
 

15 March 2006