Revenire, stabilitate, semnale pozitive. Acestea erau cuvintele de pe buzele jucatorilor din imobiliare la inceputul anului, cand se discuta de o crestere economica de 1% in Romania. Optimismul inceputului de an a fost insa ucis de criza, iar stabilitatea preturilor si chiriilor pare a fi doar un moment de respiro, inaintea unei noi serii de scaderi.

Astfel, economisti precum Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, avertizeaza ca "boom-ul imobiliar" a durat in Romania 5 ani. Din experienta altor piete, caderea dureaza, de obicei, cam tot atat, iar la noi, piata coboara de mai putin de doi ani.

Mai sunt ai alte semne care ne arata ca ne putem astepta la o perioada lunga de declin.

Nu mai sunt de actualitate semnalele pozitive, deoarece situatia economica s-a deteriorat, iar estimarile de mai bine nu s-au adeverit, spune Razvan Gheorghe, managing director al Cushman&Wakefield Romania.

"Este imposibil sa ai rezultate bune in domeniul retailului si tot ce tine de afacerile conexe acestuia, distributie, materiale de constructie, in conditiile in care populatia este amenintata de reduceri salariale si somaj", adauga Razvan Gheorghe. Astfel, piata a avut parte de inca un dus rece aproape de jumatatea anului, iar specialistii vad imobiliarele din Romania intr-o situatie dificila in continuare.

"Pe piata imobiliara scaderea va continua. Studiile facute in SUA si Europa pe zeci de episoade de cresteri si scaderi ale pietei imobiliare arata ca de obicei, perioadele de crah dureaza tot atat cat perioadele de boom. In cazul Romaniei - cinci ani, din care s-au parcurs mai putin de doi", a declarat analistul economic Liviu Voinea, pentru DailyBusiness.ro.

Revenirea dupa o perioada indelungata de "suferinta" este in general o caracteristica a pietelor cu o crestere anuala excesiva, cum este si Dubaiul. Samir Farag, directorul Coldwell Banker din Egipt, agentie care are operatiuni si in Dubai, spune ca in opinia sa, situatia pe piata de acolo, unde preturile cresteau cu 10% anual, va fi dureroasa si va mai dura cel putin 2-3 ani.

Piata de executari silite nu este insa deloc dezvoltata pe plan local. "Nu ne putem atinge de proprietatile scoase la executare. Au preturi mai mari decat cele din piata", a spus Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker. Situatia este similara si in cazul proprietatilor mari care raman in piata luni de zile, chiar dupa scaderile preturilor, pentru ca investitorii nu vad in achizitionarea lor o oportunitate, spun practicienii in insolventa.

"Pe piata se asteapta minimul, iar nimeni nu stie care este acesta. Din acest motiv, exista o reticenta vizavi de reducerile de pret din partea proprietarilor, care spera ca acest punct a fost deja atins", a spus Voinea.

Cand se va atinge acest punct minim al pietei? Este dificil de estimat, deoarece la ora actuala fluctuatiile de preturi si chirii sunt relativ reduse si exista o stabilitate: proprietarii asteapta sa vada daca reducerile de pana acum au efect si piata va incepe sa se miste, mai ales ca vanzarile au mai luat o gura de oxigen pe anumite segmente, cum ar fi cel de office, dar si achizitiile de proiecte.

 


Sursa

7 June 2010